• Narodni muzej i Savremena galerija spremili program za manifestaciju „Muzeji za 10“

    Programi za dve značajne manifestacije, u kojima učestvuju zrenjaninske kulturne ustanove, najavljene su na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin.   Na manifestaciji „Muzeji za 10“, od 14. do 20 maja, pored Narodnog muzeja Zrenjanin programsko učešće najavila je i Savremena galerija Zrenjanin.   -Već večeras 14. maja, u sklopu manifestacije „Muzeji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodni muzej i Savremena galerija spremili program za manifestaciju „Muzeji za 10“

    Programi za dve značajne manifestacije, u kojima učestvuju zrenjaninske kulturne ustanove, najavljene su na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Na manifestaciji „Muzeji za 10“, od 14. do 20 maja, pored Narodnog muzeja Zrenjanin programsko učešće najavila je i Savremena galerija Zrenjanin.

     

    -Već večeras 14. maja, u sklopu manifestacije „Muzeji za 10“, u Savremenoj galeriji će u 19 časova biti otvorena izložba „Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine“. Od 15. do 18. maja u terminu od 11 do 13 časova imaćemo slikaonice, radionice za decu predškolskog uzrasta. Slikarska radionica je 15. maja od 18 do 20 časova, a 16. maja od 17 časova koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ – najavila Jelica Milivojev iz Savremene galerije, podsećajući da će 17. i 18. maja, od 18 do 20 časova, biti održane foto radionice, koje će voditi Jovan Njegović Drndak i Aleksandar Blanuša.

     

    U Narodnom muzeju Zrenjanin u Velikom salonu već je otvorena izložba Salon „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“, koja će biti i deo programa manifestacije „Muzeji u 10“. Ova izložba rezultat je saradnje dve muzejske institucije, Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka obuhvata umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a znatno je obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada. Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Muzeji za 10

     

    -U sredu, 16. maj u 19 časova, u Malom salonu je otvaranje izložbe „Japanizam u Banatu: 1869-1969“. Ova izložba rezultat je duge tradicije ove ustanove u čuvanju i negovanju japanske kulture na prostoru Banata. Po prvu put u Srbiji u izlagačkom smislu, ovom izložbom obrađuje se tema i termin japanizma.  Izložba, sa jedne strane, ima za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Izložba i prateći katalog autora Dejana Vorgića, kustosa – istoričara umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, predstavljaju i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture, od kojih su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin – ističe Sanja Vrzić, viši kustos Narodnog muzeja u Zrenjaninu, zadužena za odnose sa javnošću. Ona najavljuje i Kamernu postavku „Ugnezdi se“, koja će biti nadrugom spratu muzeja, od danas, 14. maja.

     

    -„Ugnezdi se“ je kamerna postavka predmeta iz Oološke zbirke, odnosno zbirke ptičijih jaja. U pitanju su jaja ptica koje su karakteristične za naše krajeve, poput vrapca, laste, gugutke, vrane, prepelice, jarebice, ševe, čapljice, jastreba, vetruške, sokola i mnogih drugih. Publika će imati priliku da vidi razliku u veličini, boji i obliku između jaja različitih vrsta. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos – biolog napominje Sanja Vrzić.

     

    A „Evropska noć muzeja“, 19. maja, osim bogatog programa u Narodnom muzeju, imaće dešavanja i u Savremenoj galeriji, Kulturnom centru, Istorijskom arhivu, Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ i po prvi put u Zrenjaninskoj biskupiji. „Noć muzeja“ održaće se i u Lazarevu. Održavanje ove manifestacije u Zrenjaninu podržala je kompanija „Gomex“. Detaljan program te manifestacije objavićemo sutra na stranicama portala zrenjaninski.com.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura