Kultura

NAJBOLJE IZ ZRENJANINA: Slikarka Gala Čaki oduševljava svet!

ZRENJANIN – Mlada zrenjaninska umetnica Gala Čaki sprema se za izlaganje na Bijenalu umetnosti u Kini, u Narodnom muzeju u Pekingu, sredinom septembra ove godine.

Predaja medalje i zahvalnice od šeika
Predaja medalje i zahvalnice od šeika

Za ovo popularno bijenale bilo je više od 4.000 prijava, ali samo 600 likovnih stvaralaca će izložiti svoje radove, od toga dvoje iz Srbije, a jedna od njih je Gala Čaki, student završne godine doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

– To je svojevrsno priznanje mom radu i ogroman uspeh, jer su bijenala jedna od najvažnijih stecišta umetnika. Kina je trenutno centar mnogih zbivanja, pa i kulturnih, mislim da će moj odlazak tamo enormno uticati na lično pozicioniranje u umetničkom svetu – kaže Gala, koja je presrećna što će već u 28-oj godini izlagati u Nacionalnom muzeju najmnogoljudnije države na svetu.

To nije iznenađenje, jer je ona prethodno imala više nego uspešan nastup na Internacionalnom simpozijumu umetnosti u Dohi, gde je svaki učesnik imao zadatak da u umetničkom kampu stvori tri slike velikog formata. Srbija je tu po prvi put imala svog predstavnika, Galu Čaki. Ona je, kao najmlađa na skupu, bila i učesnica izložbe od sto slika.

Gala Čaki ispred svoje slike
Gala Čaki ispred svoje slike

– Neobičan je osećaj kada dobijate podsticaj i priznanje od ljudi čija je kultura toliko bitno različita od one u kojoj sam odrasla. U toj neobičnosti se krije lepota a likovno stvaralaštvo kao univerzalno daje mogućnost izražavanja čak i kada ste u pustinji – ističe Gala, kojoj su nakon toga stigli brojni pozivi da svoje stvaralaštvo izlaže u Kini, Mađarskoj, Nemačkoj, Italiji, Americi, Indiji, Japanu…

A pre toga i na Internacionalnom simpozijumu umetnosti u Dubaiju, gde je sa dvadeset umetnika bila na simpozijumu humanitarnog karaktera, u centru za decu obolelu od teških bolesti.

– Kao i u Kataru, bila sam jedini predstavnik iz Srbije. Ukazana mi je mogućnost da svojim radom pomognem deci, a trud je krunisan medaljom i zahvalnicom. Verujem da je ovo samo početak naše saradnje sa ovim dalekim zemljama – kaže Gala.

Ova poletna slikarka već planira i dalje korake.

– Nakon Pekinga sledi odlazak na Javu, u Indoneziju, gde ću ponovo biti jedini predstavnik iz Srbije na Festivalu umetnosti u Džakarti. U novembru ću najverovatnije ići u Abu Dabi gde ću biti i deo jednog rezidencijalnog programa, a ujedno i izlagač na Sajmu umetnosti – najavljuje Gala Čaki, koja niže uspehe daleko od svoje domovine.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.