• NAJBOLJE IZ ZRENJANINA: Slikarka Gala Čaki oduševljava svet!

    Posle Dohe izlaže u Pekingu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Mlada zrenjaninska umetnica Gala Čaki sprema se za izlaganje na Bijenalu umetnosti u Kini, u Narodnom muzeju u Pekingu, sredinom septembra ove godine.

    Predaja medalje i zahvalnice od šeika
    Predaja medalje i zahvalnice od šeika

    Za ovo popularno bijenale bilo je više od 4.000 prijava, ali samo 600 likovnih stvaralaca će izložiti svoje radove, od toga dvoje iz Srbije, a jedna od njih je Gala Čaki, student završne godine doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

    – To je svojevrsno priznanje mom radu i ogroman uspeh, jer su bijenala jedna od najvažnijih stecišta umetnika. Kina je trenutno centar mnogih zbivanja, pa i kulturnih, mislim da će moj odlazak tamo enormno uticati na lično pozicioniranje u umetničkom svetu – kaže Gala, koja je presrećna što će već u 28-oj godini izlagati u Nacionalnom muzeju najmnogoljudnije države na svetu.

    To nije iznenađenje, jer je ona prethodno imala više nego uspešan nastup na Internacionalnom simpozijumu umetnosti u Dohi, gde je svaki učesnik imao zadatak da u umetničkom kampu stvori tri slike velikog formata. Srbija je tu po prvi put imala svog predstavnika, Galu Čaki. Ona je, kao najmlađa na skupu, bila i učesnica izložbe od sto slika.

    Gala Čaki ispred svoje slike
    Gala Čaki ispred svoje slike

    – Neobičan je osećaj kada dobijate podsticaj i priznanje od ljudi čija je kultura toliko bitno različita od one u kojoj sam odrasla. U toj neobičnosti se krije lepota a likovno stvaralaštvo kao univerzalno daje mogućnost izražavanja čak i kada ste u pustinji – ističe Gala, kojoj su nakon toga stigli brojni pozivi da svoje stvaralaštvo izlaže u Kini, Mađarskoj, Nemačkoj, Italiji, Americi, Indiji, Japanu…

    A pre toga i na Internacionalnom simpozijumu umetnosti u Dubaiju, gde je sa dvadeset umetnika bila na simpozijumu humanitarnog karaktera, u centru za decu obolelu od teških bolesti.

    – Kao i u Kataru, bila sam jedini predstavnik iz Srbije. Ukazana mi je mogućnost da svojim radom pomognem deci, a trud je krunisan medaljom i zahvalnicom. Verujem da je ovo samo početak naše saradnje sa ovim dalekim zemljama – kaže Gala.

    Ova poletna slikarka već planira i dalje korake.

    – Nakon Pekinga sledi odlazak na Javu, u Indoneziju, gde ću ponovo biti jedini predstavnik iz Srbije na Festivalu umetnosti u Džakarti. U novembru ću najverovatnije ići u Abu Dabi gde ću biti i deo jednog rezidencijalnog programa, a ujedno i izlagač na Sajmu umetnosti – najavljuje Gala Čaki, koja niže uspehe daleko od svoje domovine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura