Kultura

NAJAVLJEN PRVI FRANC LIST FEST U KAŠTELU EČKA

Kaštel Ečka

ZRENJANIN – Prvi „Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu „Ečka“, najavili su danas organizatori ovog događaja – Udruženje žena „Sofia“ iz Zrenjanina.

 

franc list fest kaštel ečka
Kaštel Ečka

 

Udruženje „Sofia“ i Marijana Kerleta, kao inicijator ovog poduhvata, za saradnju su se obratili renomiranoj domaćoj kompaniji „Color media communications“ (CMC), a podršku su obezbedili od Pokrajine, Grada Zrenjanina i Generali osiguranja.

 

– Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac u Ečki početkom 19. veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar, i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući, prilikom predstavljanja razloga za održavanje jednog ovakvog festivala.

 

Kerleta je ocenila da je ova ideja velika i da otvara mogućnosti za razvoj i kulture i turizma u našem regionu. Robert Čoban, ispred kompanije „CMC“, istakao je da je ideju prepoznao kao veoma kvalitetnu i prihvatio je izazov da njegova kompanija učestvuje u organizaciji festivala.

 

– I Grad Zrenjanin podržaće ovaj festival, koji ističe veze slavnog kompozitora Franca Lista sa Kaštelom u Ečki i našim gradom. To je snažan argument da se Zrenjanin nađe i na kulturnoj mapi regiona – naglasio je pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Simo Salapura.

 

Festival će biti revijalnog karaktera i u njemu će moći da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona. Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini.

 

Selekcija učesnika već je u toku, a pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, koja je magistarske studije završila baš na Franc List Akademiji u Budimpešti, utvrdila je program u kojem će biti najveća klavirska dela Listovog stvaralaštva, u izvođenju mladih pijanista, čiji će ona biti selektor. Ona je izrazila i očekivanje da će festival u Ečki postati deo već razvijenog evropskog projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

Podeli članak
sinovoz
FAM