Kultura

NAJAVLJEN PRVI FRANC LIST FEST U KAŠTELU EČKA

Kaštel Ečka

ZRENJANIN – Prvi „Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu „Ečka“, najavili su danas organizatori ovog događaja – Udruženje žena „Sofia“ iz Zrenjanina.

 

franc list fest kaštel ečka
Kaštel Ečka

 

Udruženje „Sofia“ i Marijana Kerleta, kao inicijator ovog poduhvata, za saradnju su se obratili renomiranoj domaćoj kompaniji „Color media communications“ (CMC), a podršku su obezbedili od Pokrajine, Grada Zrenjanina i Generali osiguranja.

 

– Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac u Ečki početkom 19. veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar, i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući, prilikom predstavljanja razloga za održavanje jednog ovakvog festivala.

 

Kerleta je ocenila da je ova ideja velika i da otvara mogućnosti za razvoj i kulture i turizma u našem regionu. Robert Čoban, ispred kompanije „CMC“, istakao je da je ideju prepoznao kao veoma kvalitetnu i prihvatio je izazov da njegova kompanija učestvuje u organizaciji festivala.

 

– I Grad Zrenjanin podržaće ovaj festival, koji ističe veze slavnog kompozitora Franca Lista sa Kaštelom u Ečki i našim gradom. To je snažan argument da se Zrenjanin nađe i na kulturnoj mapi regiona – naglasio je pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Simo Salapura.

 

Festival će biti revijalnog karaktera i u njemu će moći da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona. Specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini.

 

Selekcija učesnika već je u toku, a pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, koja je magistarske studije završila baš na Franc List Akademiji u Budimpešti, utvrdila je program u kojem će biti najveća klavirska dela Listovog stvaralaštva, u izvođenju mladih pijanista, čiji će ona biti selektor. Ona je izrazila i očekivanje da će festival u Ečki postati deo već razvijenog evropskog projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz