• Nagrada Fonda Lajku Feliksu

    Uručenje nagrade 22. aprila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Zrenjanin – Ovogodišnji dobitnik nagrade „Tradicija avangarde“, koju dodeljuje Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov za doprinos avangardnoj umetnosti je Lajko Feliks, muzičar i kompozotor sa Palića, iz Malog Iđoša i Budimpešte, saopšteno je danas iz tog fonda.

    Lajko_Feliks
    U saopštenju se objašnjava da je Feliks svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj, ali i prema muzici uopšte, na ubedljiv način otelotvoruje poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života.

    Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, dodaje se, u njegovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija.

    U obrazloženju se dodaje da ovaj umetnik još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti.

    Uručenje nagrade biće organizovano 22. aprila u zrenjaninskom Narodnom pozorištu Toša Jovanović, gde će tim povodom biti održan mini koncert laureata.

    Plaketu i nagradu uručiće prošlogodišnji dobitnik nagrade, filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda Slobodan Šijan.

    Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini.

    Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Vladimira Vasiljeva iz Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin, u kojoj mu je i sedište.

    Dobitnik prve nagrade bio je pozorišni reditelj Andraš Urban, dok je prošlogodišnji dobitnik filmski reditelj Slobodan Šijan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura