Kultura

Nagrada Fonda Lajku Feliksu

Zrenjanin – Ovogodišnji dobitnik nagrade „Tradicija avangarde“, koju dodeljuje Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov za doprinos avangardnoj umetnosti je Lajko Feliks, muzičar i kompozotor sa Palića, iz Malog Iđoša i Budimpešte, saopšteno je danas iz tog fonda.

Lajko_Feliks
U saopštenju se objašnjava da je Feliks svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj, ali i prema muzici uopšte, na ubedljiv način otelotvoruje poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života.

Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, dodaje se, u njegovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija.

U obrazloženju se dodaje da ovaj umetnik još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti.

Uručenje nagrade biće organizovano 22. aprila u zrenjaninskom Narodnom pozorištu Toša Jovanović, gde će tim povodom biti održan mini koncert laureata.

Plaketu i nagradu uručiće prošlogodišnji dobitnik nagrade, filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda Slobodan Šijan.

Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini.

Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Vladimira Vasiljeva iz Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin, u kojoj mu je i sedište.

Dobitnik prve nagrade bio je pozorišni reditelj Andraš Urban, dok je prošlogodišnji dobitnik filmski reditelj Slobodan Šijan.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.