Kultura

Nagrada Fonda Lajku Feliksu

Zrenjanin – Ovogodišnji dobitnik nagrade „Tradicija avangarde“, koju dodeljuje Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov za doprinos avangardnoj umetnosti je Lajko Feliks, muzičar i kompozotor sa Palića, iz Malog Iđoša i Budimpešte, saopšteno je danas iz tog fonda.

Lajko_Feliks
U saopštenju se objašnjava da je Feliks svojom dugogodišnjom posvećenošću i nesvakidašnjom strašću koju oseća, kako prema svojoj, ali i prema muzici uopšte, na ubedljiv način otelotvoruje poznatu avangardističku težnju za izjednačavanjem, odnosno potpunim brisanjem granica između umetnosti i života.

Beskompromisno predavanje vlastitoj muzičkoj misiji, dodaje se, u njegovom slučaju, nije moglo biti poremećeno čak ni njegovim izbacivanjem iz muzičke škole, upravo zbog neprihvatanja bilo kakvih nametnutih konvencija.

U obrazloženju se dodaje da ovaj umetnik još od tinejdžerskih dana, doslovce živeći za svoju violinu, ili citru koja mu je bila prvi instrument, muziku doživljava i praktikuje kao čistu kreaciju čiji vrhunac svakako predstavljaju njegovi koncerti.

Uručenje nagrade biće organizovano 22. aprila u zrenjaninskom Narodnom pozorištu Toša Jovanović, gde će tim povodom biti održan mini koncert laureata.

Plaketu i nagradu uručiće prošlogodišnji dobitnik nagrade, filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda Slobodan Šijan.

Fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva znamenita neovangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini.

Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Vladimira Vasiljeva iz Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin, u kojoj mu je i sedište.

Dobitnik prve nagrade bio je pozorišni reditelj Andraš Urban, dok je prošlogodišnji dobitnik filmski reditelj Slobodan Šijan.

Podeli članak
sinovoz
FAM