Kultura

Nagrada „Đura Jakšić“ 30. put

SRPSKA CRNJA – Nagrada „Đura Jakšić“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje, biće dodeljena trideseti put početkom leta. Nagrada će biti uručena u okviru 54. „Dana Đure Jakšića – Liparskih večeri“, koji će se održati ove godine od 5. do 10. juna u Srpskoj Crnji.

Spomenik Đuri Jakšiću u Srpskoj Crnji
Spomenik Đuri Jakšiću u Srpskoj Crnji

Žiri u sastavu: Milan Micić, Miloš Latinović i Jovan Zivlak – predsednik, nakon razmatranja preko osamdeset pesničkih knjiga koje su pristigle na konkurs, sačinio je uži izbor.

To su „Dlaka na jeziku“ Miroslava Cere Mihailovića, „Jeretički dativ“ Bojana Savića Ostojića, „Duge senke kratkih pesama“ Ibrahima Hadžića, „Neka hvala“ Nebojše Vasovića, „Pedeset“ Saše Jelenkovića i „Postoji li dodir tvoje duše“ Nenada Šaponje

Žiri će odluku o dobitniku nagrade saopštiti najkasnije do kraja maja, a svečano uručenje zakazano je za 5. jun u Srpskoj Crnji.

Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1.000 evra, kao i diploma.

Ugledu nagrade, koja nosi ime jednog od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, doprinosi i delo prethodnih dobitnika, od Ljubomira Simovića, Rajka Petrova Noga, Vojislava Despotova, Novice Tadića, Radmile Lazić, Milana Nenadića, Nikole Vujčića, Duška Novakovića, do Enesa Halilovića i Matije Bećkovića.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.