Kultura

Nagrada „Đura Jakšić“ pripala Bojani Stojanović Pantović

Bojana Stojanović Pantović
Bojana Stojanović Pantović

Na četvrtoj sednici, održanoj 21. maja, žiri književne nagrade „Đura Jakšić“ u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović i Jovan Zivlak – predsednik, nakon razmatranja užeg izbora, doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Bojani Stojanović Pantović za knjigu pesama „U obruču“, u izdanju „Povelje“ iz Kraljeva.

 

„Bojana Pantović se legitimiše kao moderna pesnikinja, pesnikinja svedočenja o razmerama aktuelnog života, njegove kulture i intimističke konfiguracije postojanja. Pantovićeva se u kontekstu srpske savremene poezije definiše kao pesnik modernog jezika i moderne retorike, sekularnog horizonta ljudskog postojanja i njegove nedokučive volje za životom. Ona se u velioj meri distancira od dva dominatna toka u srpskoj savremenoj ženskoj poeziji; jednog zasnovanog na evokaciji istorijsko – religioznih i tradicijskih kulturnih obrazaca i drugog, manje naglašenog, ženskog emancipacjskog aktivizma izraženog često u ekstremnim figurama samoidentifikovanja“, navodi se u obrazloženju žirija.

 

Bojana Stojanović Pantović je rođena u Beogradu 1960. godine, završila je gimnaziju, a magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1985. zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (od 2000. na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti, od 2004. u zvanju redovnog profesora).

 

Poezija, eseji i naučni radovi prevedeni su joj na engleski, francuski, nemački, grčki, makedonski, slovenački, poljski i španski jezik. Objavila je više knjiga poezije i lirske proze.

 

Nagrada „Đura Jakšić“ se dodeljuje trideset i treći put za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

 

Nagrada će biti uručena u okviru 57. „Dana Đure Jakšića – Liparskih večeri“, koji će se održati ove godine od 1. do 10. juna u Srpskoj Crnji. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1.000 evra, kao i diploma.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz