Foto dana Kultura

NA VESLU PRIČA: Zrenjaninci u dokumentarcu koji se prikazuje na javnom servisu

Na veslu priča

Povodom početka premijernog emitovanja na javnom servisu RTS deset epizoda serije „Na veslu priča“, snimljenih u Zrenjaninu, u Baroknoj sali Gradske kuće održana je promocija ovog serijala, uz razgovor sa autorima.

 

U pitanju je serija u kojoj književnici iz Zrenjanina pričaju svoje originalne priče veslajući Tisom i jezerom Peskara, a premijerno emitovanje je počelo ove nedelje na kanalima RTS 3 i RTS Svet.

 

Dve reke, Tisa i Begej, jedno jezero Peskara Čepel, i devet književnika koji pričaju originalne kratke priče o prirodi veslajući. To je presek generacija stvaralaca iz Zrenjanina od Vuksana Kneževića, Dejana Bošnjaka, preko Radivoja Šajtinca i Jolanke Kovač, pa do Aleksandra Bjelogrlića, Olivere Skoko, Uglješe Šajtinca, Maje Pandurov i Stevana Subića, u svim svojim razlikama poetika i pogleda na svet. Serija „Na veslu priča“ na programe RTS donosi bogatstvo mašte i prirode, i doprinosi očuvanju blaga Banata.

 

– Banat nas je očarao. Lepota prirode, raznolikost i maštovitost priča, kulturna tradicija na svakom koraku, pa i u odnosu prema prirodi. Neki neverovatni izlasci i zalasci sunca na vodama, miris ravničarske zemlje i šume, tambure, gajde i riblji specijaliteti, skela i rode u Tarašu… ali pre svega ljudi, ta neka solidnost, solidarnost i konkretnost, lepo je kada radite nešto što smatrate važnim, stvaranjem zaostavštine, da i akteri i čamdžije i zvaničnici razumeju i dele iste ciljeve. Nema grada bez priča, legendi i mitova, Zrenjanin definitivno ima poseban kulturni kod – izjavio je Rastko Šejić, reditelj i autor originalnog koncepta dokumentarno – igrane serije koja se već šest godina sa velikim uspehom emituje na nacionalnom javnom servisu.

 

Na veslu priča

 

Podeli članak
sinovoz
FAM