Kultura

NA FESTIVALU „SLOBODAN BURSAĆ“ NASTUPILO 28 HOROVA

ZRENJANIN – U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina održan je treći po redu Horski festival „Slobodan Bursać“.

horski-festival

Tokom tri dana festivala, publici se predstavilo 28 horova različitih generacija i repertoara, među kojima su bili ženski, muški i mešoviti horovi. Festival je ove godine po prvi put imao internacionalni karakter, pošto su osim zrenjaninskih i horova iz Beograda i Novog Sada, na festivalu nastupila i dva gostujuća iz inostranstva – Hor Pravoslavne srpske Saborne crkve u Temišvaru i Ruski dečiji hor „Orlići“ iz Moskve.

horski-festival

Drugi festivalski dan započet je matineom posvećenim dečijim horovima, u okviru kog je organizovana i interaktivna kreativna muzička radionica za decu „Družiciranje“.

Na festivalu premijerno je prikazan i kratki film „Horski legionari“ autora Nenada Vujinova, u kom čuveni muzički velikani Željko Lučić, Saša Vrabac i Bela Mavrak emotivno pričaju o maestru Bursaću i uticaju koji je on imao na njih, kao i o horu „Josif Marinković“, prisećajući se svojih početaka u ovom horu.

horski-festival

Festival je i ove godine podržao humanitarnu akciju „Čep za hendikep“ Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata, u okviru koje se sakupljaju plastični čepovi sa pet – ambalaža da bi se obezbedila finansijska sredstva za nabavku ortopedskih pomagala.

horski-festival

horski-festival

horski-festival

Podeli članak
sinovoz
FAM