• MLINOVI U SREDNJEM BANATU PREDSTAVLJENI U MUZEJU (FOTO)

    ZRENJANIN – Izložba pod nazivom „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ svečano je otvorena sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Autor izložbe je Dušan Marinković, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.     Izložba „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ je rezultat istraživačkog rada za zvanje višeg kustosa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    MLINOVI U SREDNJEM BANATU PREDSTAVLJENI U MUZEJU (FOTO)

    ZRENJANINIzložba pod nazivom „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ svečano je otvorena sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Autor izložbe je Dušan Marinković, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Izložba „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ je rezultat istraživačkog rada za zvanje višeg kustosa Dušana Marinkovića, koji je završen oktobra 2016. i  uz prateću dvojezičnu knjigu, na srpskom i na engleskom jeziku, prezentuje i pruža bogate informacije o nastanku i razvitku mlinske delatnosti i industrije na području srednjeg Banata. Ideja je započeta 2012. godine, projektom „Učinimo kulturno nasleđe dostupnim“, kada su fotografisani i dokumentovani svi objekti ovog tipa.

     

    Izložba predstavlja rezultate izučavanja mlinova i njihovog značaja u širenju industrijalizacije na teritoriji Banata. Pažnja je posvećena mlinovima koji su se nalazili na području današnjeg Srednjobanatskog okruga i koji su u nadležnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Publika će do 22. aprila moći da se upozna sa različitim vrstama mlinova kao što su vodenice, brodske vodenice, suvače, vetrenjače i industrijski mlinovi, da pročita opise njihovih fizičkih, mehaničkih i arhitektonskih odlika i funkcija, i da sagleda njihov privredni značaj, naročito u sklopu širenja industrijskog načina proizvodnje u današnjoj Vojvodini tokom XIX veka.

     

    Narodni muzej Zrenjanin
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Ovom izložbom takođe je obuhvaćeno i mapiranje mesta, na osnovu raspoložive građe, na kojima su se mlinovi nalazili u naseljima srednjeg Banata. Poseban segment postavke je prezentacija i sažeta analiza sačuvanih arhivskih fotografskih snimaka mlinova, kao i snimaka koji prikazuju sadašnje stanje onih objekata koji su do danas očuvani ili su do nedavno postojali. Predstavljena je i namena i način funkcionisanja ovih objekata, njihov način gradnje i materijali od kojih su se gradili, kao i verovanja i običaji koji su ih pratili.

     

    Sama izložba obuhvata preko 40 panoa (obogaćenih terenskim i arhivskim fotografijama, tehničkim crtežima mlinova, tabelama, mapama), šest interaktivnih maketa koje su napravili učenici Elektrotehničke i građavinske škole „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, tri originalne mape koje su služile kao izvor za istraživački rad, kao i razglednice sa motivima vetrenjača iz kolekcije čiji je vlasnik dr Peter Rokai, profesor opšte istorije srednjeg veka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Prateći program izložbe obuhvata video projekcije, predavanja i radionice.

     

    Izložba
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Ono po čemu ovu izložbu možemo izdvojiti od dosadašnjih izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin, a i šire, jeste implementacija QR kodova na izložbi i unutar publikacije „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“. Narodni muzej Zrenjanin sa ovim pristupom postaje jedan od pionira korišćenja novih tehnologija u Srbiji u svrhu muzejske izložbene delatnosti.

     

    Da bi se u potpunosti sagledale izložba i knjiga, neophodno je preuzeti besplatnu aplikaciju Mills of Central Banat AR sa Play prodavnice i instalirati je kako bi bio pokrenut sadržaj koda. Time ova izložba, zajedno sa publikacijom, postaje interaktivna. Svaki QR kod korisniku pruža audio-vizuelnu informaciju koja je direktno vezana za konkretni sadržaj poglavlja izložbe. Ovim načinom publici se može pružiti znatno više informacija na interesantan i inovativan način.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. E, VETRENJAČE, VETRENJAČE…
      U ELEMIRU JE, „OD POČETKA“, OD PRVE IZ 1800. „HOLANDSKE“, SPAHIJE, OCA KIŠ ERNEA, PA, DO NEKE 1954. BILO „NAVAZDAN“, 4/5 VALJDA.
      SEĆAM SE-PAMTIM 2 KOJE SU JOŠ TADA RADILE, ALI, PO NAŠIM „LEPIM OBIČAJIMA“, NIJEDNA NIJE OČUVANA-SVE SU NESTALE „SA LICA ZEMLJE“, DO POSLEDNJE CIGLE!!!???
      OSTACI POSLEDNJE, KOD „SEVERNOG“ GROBLJA“, OČIŠĆENI“ SU, DA BI LENIJA BILA POMERENA, DO GROBLJA I NJIVA POVEĆANA, NARAVNO!!!
      TAKVI SU, NA ŽALOST, NEKI MEĐU NAMA!!!
      Pozdrav iz Elemira!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura