Kultura

MINI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA U NARODNOM MUZEJU

Scena iz filma "Reveka"

ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 8. do 10. novembra, u terminu od 19 časova, održaće se mini festival na kojem će biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

Scena iz filma „Reveka“

 

Festival etnološkog filma u Beogradu je započeo 1992. godine i sada već obuhvata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Ovaj festival je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.

 

Mini festival etnološkog filma realizovan je u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, a nadležni kustos je Ksenija Mihić, etnolog-antropolog u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Ulaz na projekcije je besplatan.

 

PROGRAM:

 

sreda, 8. novembar u 19h

 

Sveti glasovi (VOCI DEL SACRO)

Italija/ 45′, 2016, Renato Moreli (Renato Morelli)

 

Društvena okupljanja i ritualizovane situacije tokom poslednje, Strasne ili Velike nedelje uskršnjeg posta u Kuljeriju na Sardiniji prate nastupi hora sloge. Četiri pevača u poznim godinama nastoje da na sledeće generacije prenesu simboliku ceremonijalnog horskog pevanja i na taj način očuvaju svoje kulturno nasleđe.

 

četvrtak, 9. novembar u 19h

 

Reveka (REVEKA)

Belgija/ 75′, Benžamen Kolo, Kristofer Jejts (Benjamin Colaux, Christopher Yates)

 

Film prikazuje svakodnevnu rutinu u jednom od najstarijih rudnika srebra u Boliviji, koji su, zbog teških uslova za rad, brojne generacije rudara u nekada ropskom statusu nazivale „ljudožder“. Savremeni uslovi eksploatacije ni do danas nisu umanjili opasnost od urušavanja i slučajnih eksplozija, a suočavanje sa smrću postalo je i element rudarskog folklora.

 

petak, 10. novembar u 19h

 

Nulti okrug  (DISTRICT ZERO)

Španija/ 67′, 2015, Pablo Iraburu, Horhe Fernandez Majoral, Pablo Tosko (Pablo Iraburu, Jorge Fernandez Mayoral, Pablo Tosco)

 

U savremenom okruženju, pametni telefon čuva ličnu istoriju svog vlasnika: podatke, afinitete, sećanja, prijatelje. Svakodnevna događanja u prodavnici mobilnih telefona jednog od najvećih izbegličkih kampova na svetu rečito govore o različitim identitetima njenih korisnika.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.