• MINI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA U NARODNOM MUZEJU

    ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 8. do 10. novembra, u terminu od 19 časova, održaće se mini festival na kojem će biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.     Festival etnološkog filma u Beogradu je započeo 1992. godine i sada već obuhvata zavidan […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    MINI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA U NARODNOM MUZEJU

    ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 8. do 10. novembra, u terminu od 19 časova, održaće se mini festival na kojem će biti prikazani filmovi s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala etnološkog filma ogranizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

     

    Scena iz filma „Reveka“

     

    Festival etnološkog filma u Beogradu je započeo 1992. godine i sada već obuhvata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Ovaj festival je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.

     

    Mini festival etnološkog filma realizovan je u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, a nadležni kustos je Ksenija Mihić, etnolog-antropolog u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Ulaz na projekcije je besplatan.

     

    PROGRAM:

     

    sreda, 8. novembar u 19h

     

    Sveti glasovi (VOCI DEL SACRO)

    Italija/ 45′, 2016, Renato Moreli (Renato Morelli)

     

    Društvena okupljanja i ritualizovane situacije tokom poslednje, Strasne ili Velike nedelje uskršnjeg posta u Kuljeriju na Sardiniji prate nastupi hora sloge. Četiri pevača u poznim godinama nastoje da na sledeće generacije prenesu simboliku ceremonijalnog horskog pevanja i na taj način očuvaju svoje kulturno nasleđe.

     

    četvrtak, 9. novembar u 19h

     

    Reveka (REVEKA)

    Belgija/ 75′, Benžamen Kolo, Kristofer Jejts (Benjamin Colaux, Christopher Yates)

     

    Film prikazuje svakodnevnu rutinu u jednom od najstarijih rudnika srebra u Boliviji, koji su, zbog teških uslova za rad, brojne generacije rudara u nekada ropskom statusu nazivale „ljudožder“. Savremeni uslovi eksploatacije ni do danas nisu umanjili opasnost od urušavanja i slučajnih eksplozija, a suočavanje sa smrću postalo je i element rudarskog folklora.

     

    petak, 10. novembar u 19h

     

    Nulti okrug  (DISTRICT ZERO)

    Španija/ 67′, 2015, Pablo Iraburu, Horhe Fernandez Majoral, Pablo Tosko (Pablo Iraburu, Jorge Fernandez Mayoral, Pablo Tosco)

     

    U savremenom okruženju, pametni telefon čuva ličnu istoriju svog vlasnika: podatke, afinitete, sećanja, prijatelje. Svakodnevna događanja u prodavnici mobilnih telefona jednog od najvećih izbegličkih kampova na svetu rečito govore o različitim identitetima njenih korisnika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura