Kultura YSLAJDER

MILAN KOLAK LAUREAT NAGRADE „PREDRAG PEĐA TOMANOVIĆ“

milan-kolak-zrenjanin
Milan Kolak u predstavi "Zrenjanin"

NOVI SAD, ZRENJANIN – Mladi glumac Milan Kolak ovogodišnji je laureat nagrade „Predrag Peđa Tomanović“, koju dodeljuje istoimena zadužbina, čiji su osnivači roditelji preminulog glumca Srpskog narodnog pozorišta.

 

Milan Kolak
Milan Kolak u predstavi „Zrenjanin“

 

Milan je član ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i zrenjaninska publika je imala prilike da ga gleda u predstavama „Romeo i Julija“ i „Zrenjanin“, a ovo priznanje je zaslužio kao najbolji diplomirani student master studija glume na novosadskoj Akademiji.

 

– Koliko ti znači jedna ovakva nagrada?

 

Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ je predivna stvar, koja meni, mladom glumcu, predstavlja veliki podsticaj za daljni rad u ovoj profesiji. I ima zaista ohrabrujuće dejstvo. Takođe, nagrada koja nosi ime glumca čije je umeće ostavilo toliki odjek u pozorišnom svetu, iziskuje veliku odgovornost prema svakom budućem trenutku stvaralaštva. Kada pročitate imena nosilaca ove nagrade, shvatite da je odgovornost imperativ.

 

Iz predstave „Opsednuti“

 

– Koliko je teško istovremeno biti uspešan aktivno radeći na predstavama i usavršavajući se na Akademiji?

 

Naporno je, uopšte, raditi profesionalno i studirati, a sami pozitivni rezultati zahtevaju dvostruko veće napore. Ali, ukoliko zadovoljstvo i igra nadmaše lenjost i opravdanja, čini mi, otvori se lakši i lepši put ka zadatim ciljevima.

 

– Publika u Zrenjaninu upoznala te je posredstvom predstava „Romeo i Julija“ i „Zrenjanin“. Da li ćemo te uskoro gledati u još nekom pozorišnom komadu u zrenjaninskom teatru?

 

I dalje sam deo ansambla pozorišta „Toša Jovanović“ i osećam se dobro u toj ekipi. Naravno, postoje planovi za buduće projekte, pitanje je samo u kom trenutku će početi realizacija. Verujem, da ćemo se tamo videti uskoro.

 

Sa Slavenom Došlom u predstavi „Rekonstrukcija“

 

– Koji su još projekti aktuelni u tvojoj glumačkoj karijeri u ovom trenutku i sa kojim pozorištima sarađuješ?

 

Sarađivao sam sa Srpskim narodnim pozorištem i Pozorištem mladih u Novom Sadu prethodnih godina. Trenutno, ne odustajem od pozorišta Promena, gde je princip rada potpuno drugačiji od drugih pozorišta. Tamo podele poslova gotovo i da nema. Glumci obavljaju poslove i tehničara i scenografa, kostimografa, rekvizitera, šminkera, dramaturga, čak su se neki uspešno oprobali i u ulozi reditelja. Takav princip rada omogućava vam sagledavanje pozorišta u svim njegovim aspektima, povećava svest o važnosti svakog elementa i odličan je saveznik u borbi protiv ega.

 

– Da li razmišljaš i o filmskoj karijeri?

 

Pomalo je i poražavajuća činjenica da o ovom poslu možete da razmišljate više negoli da planirate. Svakako je divno isprobati isti posao u drugom mediju, za šta sam imao priliku, pre par meseci, snimajući seriju „Koreni“ čije se emitovanje očekuje ove godine. A o nekim budućim projektima na filmu/televiziji, ostaje mi da razmišljam, a ukoliko se stvari budu dobro odvijale moći ću i da ih planiram.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.