Kultura

MEMORIJAL RADU FLORA: Priznanje istaknutom predstavniku rumunske zajednice

Memorijal Radu Flora

Nizom aktivnosti danas je evocirano sećanje na Radu Floru, znamenitog Zrenjaninca, istaknutog predstavnika rumunske zajednice, a održan je i 26. „Memorijal Radu Flora“.

 

Položeni su venci na grob Radu Flore, kao i na spomen bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a organizovan je i prijem u Baroknoj sali, za članove porodice Flora i rukovodstva Društva za rumunski jezik, gde je domaćin prijema bio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

 

Memorijal Radu Flora

 

S rečima dobrodošlice učesnicima Memorijala obratio se pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

 

– Ovde nas je okupila jedna velika ličnost, kojoj ovim memorijalom odajemo i poštovanje i zahvalnost. Grad je finansirao izdanje zbornika radova sa prethodnog memorijala i to ćemo činiti i ubuduće – obećao je Radišić, podsećajući na izuzetno dobre odnose srpskog i rumunskog naroda, kao i Srbije i Rumunije, te Grada Zrenjanina, koji je sa rumunskim gradom Aradom uspostavio prve pobratimske odnose, a slično planira da učini i sa Temišvarom.

 

Memorijal Radu Flora

 

U ime organizatora, više o memorijalu rekao je predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine i član organizacionog odbora memorijala Lučian Marina.

 

– Društvo za rumunski jezik, koje je osnovao Radu Flora, nastavlja tamo gde je stao uvaženi doktor i profesor, osnivač Katedre za rumunski jezik na Beogradskom univerzitetu. On je bio lingvista, dijalektolog, cenjen i u Evropi i svetu, autor brojnih udžbenika, knjiga, romana, rečnika… Bio je organizator mnogih kongresa i naučnih manifestacija, a mi ovim memorijalom odajemo priznanje najvećem rumunskom naučniku sa ovih prostora, jednom od deset iz regiona zastupljenih u enciklopediji Britanika. Ovo je omaž profesoru i njegovom delu – kaže Lučian Marina, ističući da su došli učesnici, njih više od 70, iz brojnih gradova u Rumuniji ali i iz Kanade, a dopisi su stigli iz mnogih gradova sveta.

 

On se zahvalio Gradu Zrenjaninu na velikoj podršci i na pomoći u štampanju zbornika radova sa prethodnih memorijala.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM