Foto dana Kultura Vesti Zrenjanin

Međunarodni festival tradicionalnih instrumenata “Rog Banata”

rog banata
Foto: Cube production

U subotu, 19. oktobra, u Kulturnom centru Zrenjanina, biće održan Festival tradicionalnih instrumenata pod nazivom „Rog Banata“.

 

Organizatori festivala su Udruženje građana „Banatske gajde“ i Kulturni centar Zrenjanina. Pokrovitelji festivala su Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

 

Cilj festivala je promovisanje tradicionalnih instrumenata i edukacija mladih iz oblasti tradicionalne kulture. Festival “Rog Banata” se organizuje po drugi put, a ujedno je i prvi festival ovog tipa koji se održava u Vojvodini. Na festivalu će nastupiti reprezentativni umetnici – svirači na skoro zaboravljenim starim tradicionalnim instrumetima sa dugom istorijom postojanja poput gajdi, njenjara, fujara, drombulja, samica, panove frule…

 

Pročitajte još: Jubilarni „Pastirski dan“ u Mužlji, i ove godine će se kuvati ovčiji paprikaš

 

Festival je revijalnog i međunarodnog karaktera, a nastupi muzičara počinju u 19.30 časova na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

 

Prema satnici festivala, od 17 časova održaće se radionica o tradicionalnim instrumentima. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnim instrumentima koji će biti izloženi i dostupni javnosti putem direktnog razgovora muzičara i publike.

 

rog banata
Foto: Cube production

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM