• „Mala škola prirode“ biće predstavljena u izložbenom salonu Narodnog muzeja

    Izložba „Mala škola prirode“ Zrenjaninske grupe NPN (nastavnika prirodnih nauka) biće otvorena u ponedeljak, 8. oktobra, u 18 časova, u delu izložbenog salona Narodnog muzeja Zrenjanin.   Izložba predstavlja prikaz fotografija aktivnosti, produkata i obrazovnog materijala koji su nastali tokom realizacije projekata „Mala škola biljaka“ i „Mala škola prirode – Pomozimo da prežive“.   Parkovi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Mala škola prirode“ biće predstavljena u izložbenom salonu Narodnog muzeja

    Izložba „Mala škola prirode“ Zrenjaninske grupe NPN (nastavnika prirodnih nauka) biće otvorena u ponedeljak, 8. oktobra, u 18 časova, u delu izložbenog salona Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Izložba predstavlja prikaz fotografija aktivnosti, produkata i obrazovnog materijala koji su nastali tokom realizacije projekata „Mala škola biljaka“ i „Mala škola prirode – Pomozimo da prežive“.

     

    Parkovi grada Zrenjanina imaju interesantnu dendrofloru, a naročito su Gradska bašta, Park poljubaca i Karađorđev park bogati autohtonim i ukrasnim vrstama biljaka. Pored toga, parkovi su važni i kao kulturna, arhitektonska i prirodna baština, pa i deo turističke ponude našeg grada. Namera „Male škole biljaka 2015“ bila je da se deca upoznaju (preko njih i odrasli) sa ovim blagom da bi ga cenili i čuvali i u budućnosti.

     

    Materijalni produkti projekta su zbirka kartica i priručnik za prepoznavanje tipičnih parkovskih vrsta Zrenjanina i okoline, koji su, između ostalog, deo izložbe.

     

    Flora grada Zrenjanina i okoline bogata je različitim vrstama, ali su prisutne i introdukovane invazivne vrste. „Mala škola biljaka 2016. i 2017“ bavila se lekovitim, samoniklim jestivim, otrovnim autohtonim vrstama i invazivnim biljkama.

     

    Materijalni produkt projekata su plakati za prepoznavanje invazivnih i lekovitih vrsta u gradu i okolini. Dodatna korist za decu bila je upoznavanje vrsta u rezervatu prirode „Ritovi donjeg Potisja“ kroz terenski rad. Fotografije sa terena i plakati takođe čine deo ove izložbe.

     

    „Mala škola prirode – Pomozimo da prežive“ je program kojim se želelo ukazati na problem smanjenja broja insekata oprašivača i ptica pevačica, značajnih za poljoprivredu, a ugroženih zbog narušavanja staništa. Bavio se i značajem očuvanja populacija sova i slepih miševa u urbanim sredinama.

     

    U ovom projektu nastali su hoteli za insekte, hranilice za ptice, plakat o insektima, pticama pevačicama, sovama i slepim miševima, koji se takođe nalaze na izložbi.

     

    U okviru izložbe u petak, 12. oktobra, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje „O lekovitim i invazivnim biljnim vrstama“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura