• Lutkarska predstava „Carski pevači“ ponovo na repertoaru

    Lutkarska predstava „Carski pevači“ ponovo će se igrati u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, na srpskom i mađarskom jeziku.   Višestruko nagrađivana lutkarska predstava „Carski pevači“ naći će se ponovo na repertoaru zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u sredu, 14. novembra, na srpskom, i u četvrtak, 22. novembra, na mađarskom jeziku.   Ova predstava, prvobitno izvođena […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Lutkarska predstava „Carski pevači“ ponovo na repertoaru

    Lutkarska predstava „Carski pevači“ ponovo će se igrati u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, na srpskom i mađarskom jeziku.

     

    Višestruko nagrađivana lutkarska predstava „Carski pevači“ naći će se ponovo na repertoaru zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u sredu, 14. novembra, na srpskom, i u četvrtak, 22. novembra, na mađarskom jeziku.

     

    Ova predstava, prvobitno izvođena 1999. godine u obe jezičke varijante, visoko je ocenjivana ne samo na domaćoj lutkarskoj sceni, već je, prema rečima Stanka Šajtinca, „zrenjaninske lutkare ponovo postavila u žižu evropskih tokova lutkarstva“. Igrana je na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije 1999. godine, 49. Susretima profesionalnih pozorišta Vojvodine, Kulturnom bijenalu Jugoistočne Evrope u Solunu 2000. godine, i na Međunarodnom festivalu u Trgovištu 2003.

     

    U najavi predstave navodi se da je njen značaj i u tome što je njome obeležena i poslednja saradnja sa „velikim zadužbinarom“ Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ – Srboljubom Luletom Stankovićem, koji je započeo režiju ovog komada, rađenog prema poznatoj bajci braće Grim „Bremenski muzičari“. Brojna priznanja predstavi bila su konačna potvrda dolaska nove generacije glumaca – lutkara, na kojima će počivati budućnost Lutkarske scene. Kao koreditelj koji će dovršiti režiju predstave „Carski pevači“ i najaviti još uspešnih postavki na zrenjaninskoj sceni, pojavljuje se Irena Tot, dok će kreaciju lutaka obaviti legendarni Tihomir Mačković.

     

    U predstavi igraju Miroslav Maćoš, Andrija Poša, Olgica Trbojević Kostić, Irena Tot i Snežana Popov. Inspicijent i sufler je Aleksandra Šalamon.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura