Kultura

Lutkarska predstava “Carski pevači” ponovo na repertoaru

lutkarska predstava

Lutkarska predstava “Carski pevači” ponovo će se igrati u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”, na srpskom i mađarskom jeziku.

 

Višestruko nagrađivana lutkarska predstava “Carski pevači” naći će se ponovo na repertoaru zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u sredu, 14. novembra, na srpskom, i u četvrtak, 22. novembra, na mađarskom jeziku.

 

Ova predstava, prvobitno izvođena 1999. godine u obe jezičke varijante, visoko je ocenjivana ne samo na domaćoj lutkarskoj sceni, već je, prema rečima Stanka Šajtinca, “zrenjaninske lutkare ponovo postavila u žižu evropskih tokova lutkarstva”. Igrana je na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije 1999. godine, 49. Susretima profesionalnih pozorišta Vojvodine, Kulturnom bijenalu Jugoistočne Evrope u Solunu 2000. godine, i na Međunarodnom festivalu u Trgovištu 2003.

 

U najavi predstave navodi se da je njen značaj i u tome što je njome obeležena i poslednja saradnja sa “velikim zadužbinarom” Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” – Srboljubom Luletom Stankovićem, koji je započeo režiju ovog komada, rađenog prema poznatoj bajci braće Grim “Bremenski muzičari”. Brojna priznanja predstavi bila su konačna potvrda dolaska nove generacije glumaca – lutkara, na kojima će počivati budućnost Lutkarske scene. Kao koreditelj koji će dovršiti režiju predstave “Carski pevači” i najaviti još uspešnih postavki na zrenjaninskoj sceni, pojavljuje se Irena Tot, dok će kreaciju lutaka obaviti legendarni Tihomir Mačković.

 

U predstavi igraju Miroslav Maćoš, Andrija Poša, Olgica Trbojević Kostić, Irena Tot i Snežana Popov. Inspicijent i sufler je Aleksandra Šalamon.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM