• KUTIJA SEĆANJA: ŽIVOT JEDNE JEVREJSKE PORODICE

    ZRENJANIN – Izložba pod nazivom „Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora“ biće otvorena u petak, 18. avgusta, u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.     U pitanju je izložba Gradskog muzeja iz Sombora čija autorka je viši kustos – istoričar Milka Ljuboja. Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KUTIJA SEĆANJA: ŽIVOT JEDNE JEVREJSKE PORODICE

    ZRENJANIN – Izložba pod nazivom „Kutija sećanja – Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora“ biće otvorena u petak, 18. avgusta, u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    jevrejske porodice
    Porodica Drelih

     

    U pitanju je izložba Gradskog muzeja iz Sombora čija autorka je viši kustos – istoričar Milka Ljuboja. Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog muzeja Sombor. Povod za gostovanje ove izložbe je obeležavanje 76. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja i negovanje sećanja na Holokaust.

     

    Porodica Drelih potiče iz Sombora, gde je živela svakodnevicu poput svih drugih građana. Imala je, međutim, tužnu sudbinu da bude deportovana u Aušvic, tokom Drugog svetskog rata. Kroz mnogobrojne fotografije i arhivska dokumenta, prikazana je priča o ovoj porodici i njihovom životu pre deportacije. Izložba „Kutija sećanja“ način je da se kroz fotografije jedne obične, a u isto vreme i po svemu jedinstvene somborske porodice, progovori o 20. veku na ovim prostorima i o Holokaustu.

     

    Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti. Izložba će biti dostupna publici do sredine septembra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura