• KUD PIONIR I U IZUZETNO TEŠKIM VREMENIMA ČUVA TRADICIJU (FOTO)

    ZRENJANIN – Kulturno – umetničko društvo „Pionir“ jedno je od dobitnika prestižne nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“. „Pionir“ je prošle godine obeležio 40 godina uspešnog rada i sinonim je za očuvanje kulturne baštine i tradicije u našem gradu. – Priznanja i nagrade uvek prijaju – kaže za portal zrenjaninski.com Radovan Moldovan, dugogodišnji predsednik KUD-a. – Najveće […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KUD PIONIR I U IZUZETNO TEŠKIM VREMENIMA ČUVA TRADICIJU (FOTO)

    ZRENJANIN – Kulturno – umetničko društvo „Pionir“ jedno je od dobitnika prestižne nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“. „Pionir“ je prošle godine obeležio 40 godina uspešnog rada i sinonim je za očuvanje kulturne baštine i tradicije u našem gradu.

    – Priznanja i nagrade uvek prijaju – kaže za portal zrenjaninski.com Radovan Moldovan, dugogodišnji predsednik KUD-a. – Najveće priznanje je što radimo i trajemo u izuzetno teškim uslovima. Iako smo zadržali naziv „Pionir“, glavnog finansijera, GIK-a „Banat“, nema godinama, a odnedavno smo ostali i bez sale za probe. Ali, uvek ima mladih, pa i onih starijih koji vole folklor, muziku, tradiciju… Imamo 130 članova, četiri igračke grupe, pevače, orkestar, kaže Moldovan.

    Osim ljubavi prema tradiciji i kulturnoj baštini, mladi se angažuju u kulturno – umetničkim društvima i zbog nastupa i putovanja. Nažalost, i jednog i drugog je sve manje.

    – Vrlo brzo splasne entuzijazam ako to što ste naučili nemate gde da pokažete. Morate da izađete iz četiri zida. Vremena su teška, ali se nadamo boljim, onim danima kada smo naše igre i pesme pronosili širom sveta. Mi nismo ni svesni kakvu baštinu imamo. Dugo sam u ovim vodama i mogu da kažem, kad zasvira „Užičko“ ili „Moravac“, i crnci su se u kolo hvatali – veli Moldovan.

    Poslednjih osam – devet godina folkloru se, svojoj mladalačkoj ali i životnoj ljubavi, vratila Ružica Tomić koja danas igra u sekciji veterana.

    – Počela sam da igram folklor u Aradcu u mladosti – priča Ružica za naš portal. – Čak sam obučila jednu grupu mladih iz sela od kojih je posle nastalo i kulturno – umetničko društvo. Onda sam se udala, život je krenuo nekim drugim putem a pre, eto, devet godina shvatila sam da ja bez folklora ne mogu. Krenula sam u „Pionir“ da bih obnovila znanje i primenila ga u Udruženju mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Suncokret“. A na kraju, ja završila u veteranima, kaže Ružica.

    Veterani imaju jednako zahtevne koreografije, kao i mlađi članovi „Pionira“, vežbaju tri puta nedeljno i vole da nastupaju. Sami se brinu za kostime, a ženski deo grupe i za frizure, koje moraju biti prilagođene nastupu, kao i za šminku.

    Gradskim igrama veterani KUD „Pionir“ oduševili su prisutne na dodeli nagrade „Kapetan Miša Anastasijević“. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura