Kultura YTOP

KREĆE JOŠ JEDNA „PESNIČKA ŠTAFETA“, A OVAKO JE SVE POČELO

Pero Zubac 1984. godine

ZRENJANIN – Tradicionalna dečija manifestacija „Pesnička štafeta“, ove godine 43. po redu, počinje danas, i predstavnici Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i gostujući pesnik Pero Zubac će u narednom periodu obići ceo srednji Banat i opštinu Titel.

Pero Zubac 1984. godine

Od nekadašnjih nekoliko, sada „Štafeta“ stiže u 61 školu, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji.

Pero Zubac gostovao je na „Pesničkoj štafeti“ i 1984. godine. Bila je to osma „Štafeta“ po redu, a Zubac i bibliotekari tada su posetili dvadeset škola u okruženju. Bogatoj zbirci od 39 knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružuje se, kao četrdeseta, i knjiga Pera Zubca „Pesme za Milenu“.

No, kako je sve počelo i kako je, uprkos brojnim izazovima, manifestacija opstala i rasla?

Sada već davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke. Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a mališani svoje stihove predstave pesniku. Mladi autori putovali bi sa pesnikom i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke u sledeću školu, gde bi zajedno predstavljali i stihove mladog i stvaralaštvo afirmisanog pesnika. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv „Pesnička štafeta“.  Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije.

Mira Alečković

Nekoliko škola, bibliotekari i jedan poznati pesnik koji se sa decom druži i razmenjuje stihove – tako su izgledali počeci pravog „pesničkog čuda od manifestacije“, kako je ovaj događaj nazvao pisac za decu Branko Stevanović.

U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću… a nakon mnogo godina i Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu…

Desanka Maksimović

Neki od gostujućih pesnika bili su više puta voditelji manifestacije i pratili kako i manifestacija raste, družeći se sa nekim novim generacijama u školama kojih se sećaju iz svojih prethodnih „Štafeta“.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ organizuje ovu manifestaciju koja više od 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku „Štafetinu“ porodicu. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći programi su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz