• KREĆE JOŠ JEDNA „PESNIČKA ŠTAFETA“, A OVAKO JE SVE POČELO

    ZRENJANIN – Tradicionalna dečija manifestacija „Pesnička štafeta“, ove godine 43. po redu, počinje danas, i predstavnici Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i gostujući pesnik Pero Zubac će u narednom periodu obići ceo srednji Banat i opštinu Titel. Od nekadašnjih nekoliko, sada „Štafeta“ stiže u 61 školu, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KREĆE JOŠ JEDNA „PESNIČKA ŠTAFETA“, A OVAKO JE SVE POČELO

    ZRENJANIN – Tradicionalna dečija manifestacija „Pesnička štafeta“, ove godine 43. po redu, počinje danas, i predstavnici Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i gostujući pesnik Pero Zubac će u narednom periodu obići ceo srednji Banat i opštinu Titel.

    Pero Zubac 1984. godine

    Od nekadašnjih nekoliko, sada „Štafeta“ stiže u 61 školu, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji.

    Pero Zubac gostovao je na „Pesničkoj štafeti“ i 1984. godine. Bila je to osma „Štafeta“ po redu, a Zubac i bibliotekari tada su posetili dvadeset škola u okruženju. Bogatoj zbirci od 39 knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji “Književnost za decu i omladinu” pridružuje se, kao četrdeseta, i knjiga Pera Zubca „Pesme za Milenu“.

    No, kako je sve počelo i kako je, uprkos brojnim izazovima, manifestacija opstala i rasla?

    Sada već davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke. Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a mališani svoje stihove predstave pesniku. Mladi autori putovali bi sa pesnikom i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke u sledeću školu, gde bi zajedno predstavljali i stihove mladog i stvaralaštvo afirmisanog pesnika. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv „Pesnička štafeta“.  Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije.

    Mira Alečković

    Nekoliko škola, bibliotekari i jedan poznati pesnik koji se sa decom druži i razmenjuje stihove – tako su izgledali počeci pravog „pesničkog čuda od manifestacije“, kako je ovaj događaj nazvao pisac za decu Branko Stevanović.

    U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću… a nakon mnogo godina i Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu…

    Desanka Maksimović

    Neki od gostujućih pesnika bili su više puta voditelji manifestacije i pratili kako i manifestacija raste, družeći se sa nekim novim generacijama u školama kojih se sećaju iz svojih prethodnih „Štafeta“.

    Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ organizuje ovu manifestaciju koja više od 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu. Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku „Štafetinu“ porodicu. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći programi su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura