• Koncert novosadskog hora „Hašira“ povodom jevrejskog praznika Hanuka

    Koncert novosadskog hora „Hašira“ biće održan u nedelju, 1. decembra, u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u čast Hanuke, jednog od najveselijih jevrejskih praznika.   Koncert se održava u okviru višegodišnje manifestacije „Korak napred“, čiji je pokretač Jevrejska opština Zrenjanin.   Hanuka je najveseliji jevrejski praznik koji se svake godine u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Koncert novosadskog hora „Hašira“ povodom jevrejskog praznika Hanuka

    Koncert novosadskog hora „Hašira“ biće održan u nedelju, 1. decembra, u 19 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u čast Hanuke, jednog od najveselijih jevrejskih praznika.

     

    Koncert se održava u okviru višegodišnje manifestacije „Korak napred“, čiji je pokretač Jevrejska opština Zrenjanin.

     

    Hanuka je najveseliji jevrejski praznik koji se svake godine u decembru obeležava u celom svetu.

     

    Na programu večerašnjeg koncerta su kompozicije domaćih i stranih autora. Dirigovaće Vesna Kesić Krsmanović.

     

    Pročitajte još: Zrenjaninski kamerni orkestar izvodi Šostakovičevu 14. simfoniju

     

    Hebrejska reč hašira, koja znači pesma, ime je hora Novosadske jevrejske opštine. Osnovan je 1993. godine s namerom da se nastavi tradicija istoimenog hora koji je delovao između dva svetska rata i sa zadatkom da neguje jevrejsku duhovnu i svetovnu, kao i domaću i stranu, horsku muziku. Ovaj amaterski mešoviti ansambl, koji je prošle godine proslavio 25 godina postojanja, peva na hebrejskom, jidišu, ladino jeziku, na srpskom, latinskom, španskom, engleskom, italijanskom, baskijskom, a na repertoaru nema žanrovskih i vremenskih ograničenja.

     

    „Hašira“ svake godine nastupa na komemoraciji žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu u januaru u Novom Sadu, kao i na dan Holokausta. Aktivan je učesnik kulturnih i verskih i dobrotvornih dešavanja u Novom Sadu. Značajan je deo jevrejske, novosadske, vojvođanske i srpske kulturne zajednice. Za tu svoju ulogu 2016. godine je nagrađena Medaljom za očuvanje kulturne baštine, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

     

    Danas hor „Hašira“, koji čini 40 sjajnih pevača, već 15 godina uspešno vodi dirigentkinja Vesna Kesić Krsmanović.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura