• Kolonija karikaturista okupiće renomirane autore iz Srbije i okruženja

    U organizaciji grafičke kuće „Diginet“, od 11. do 13. oktobra biće realizovana prva Kolonija karikaturista u Zrenjaninu. Prošle godine održana je probna, odnosno nulta Kolonija karikaturista.   Učesnici kolonije, njih dvanaest, po odabiru likovnog umetnika Konstantina Grosua, renomirani su karikaturisti iz Srbije i zemalja u okruženju. Prošlogodišnje iskustvo okupljanja i rada sa umetnicima potvrdilo je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kolonija karikaturista okupiće renomirane autore iz Srbije i okruženja

    U organizaciji grafičke kuće „Diginet“, od 11. do 13. oktobra biće realizovana prva Kolonija karikaturista u Zrenjaninu. Prošle godine održana je probna, odnosno nulta Kolonija karikaturista.

     

    Učesnici kolonije, njih dvanaest, po odabiru likovnog umetnika Konstantina Grosua, renomirani su karikaturisti iz Srbije i zemalja u okruženju. Prošlogodišnje iskustvo okupljanja i rada sa umetnicima potvrdilo je potrebu o važnosti ovakvih događaja. Iz toga se rodila ideja o organizaciji kolonije.

     

    Pročitajte još: Dela Zorana Grmaša oplemenjuju čitaonicu zrenjaninske biblioteke

     

    Među učesnicima je i jedan od naših najpoznatijih karikaturista, dugogodišnji ilustrator – karikaturista i urednik nedeljnika NIN i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović. On će tokom trajanja kolonije promovisati i svoju novu knjigu. Njegovi radovi su objavljivani u brojnim jugoslovenskim, srpskim i inostranim listovima.

     

    Pored toga, dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za ilustracije, karikature i grafički dizajn. Radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, kao i u inostranim muzejima i zbirkama (Bazel, Gabrovo, Bon, Pariz).

     

    kolonija karikaturista
    Jugoslav Vlahović (Foto: Pavle Taboroši)

     

    Svoje učeće je potvrdio i Milan Alašević iz Slovenije, takođe dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Učestvovaće i Tošo Borković, Nikola Dragaš, Darko Drljević, Luka Lagator, Vladan Nikolić i drugi.

     

    Umetnici će tokom trodnevne kolonije odgovoriti na temu „Život na reci“, te će stoga i jedna od aktivnosti biti druženje i rad sa učesnicima Festivala savremenog umetničkog stvaralaštva mladih i za mlade kod „Mosta na suvom“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura