• KNjIŽEVNA PREPORUKA „LAGUNE“: „RAČUN“ JONASA KARLSONA

    Ovaj roman je minimalističan, nadrealan i veoma originalan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

     

    Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je neobičnu knjigu „Račun“ švedskog autora Jonasa Karlsona, koju je sa švedskog preveo Nikola Perišić.

    knjiga_racunPosao sa nepunim radnim vremenom u video – klubu, povremeno društvo nekolicine prijatelja i neambiciozna dnevna rutina koja se u najvećem broju slučajeva završava picom i gledanjem filma u svom jednosobnom stanu u Stokholmu. Tako izgleda život našeg junaka sve dok mu ne stigne misteriozni račun. Prema tom računu koji mu šalje državni organ zadužen da prati koliko sreće ljudi dožive u životu od njega se zahteva da plati astronomski iznos od 5,7 miliona kruna. To je cena svega što je doživeo u životu, kao i za svu sreću koju je ikada upoznao. Ali kako su ovom čoveku, skromnom filmskom zaluđeniku kome treba tako malo da bude zadovoljan, a pritom nema velikih snova niti očekivanja, mogli da zaračunaju ovako mnogo? Da li je u pitanju prevara? Dok pokušava da otkrije zašto je dobio milionski račun, upoznaće devojku iz firme za naplatu dugova…

    Minimalističan, nadrealan i veoma originalan, „Račun“ je dragulj savremene književnosti koji dovodi u pitanje ono što nazivamo srećom, kao i način na koji je merimo. Ova knjiga, ispunjena zavodljivim humorom i oštrim zapažanjima o ludostima našeg doba, ujedno je i dirljiva ljubavna priča koja će promeniti način na koji posmatramo svoj život.

    U romanu će čitaoci naići i na neočekivanu zanimljivost, naime, omiljena scena junaka romana „Račun“ je iz filma „Most“ sa Batom Živojinovićem, scena zahvaljujući kojoj će pronaći ljubav.

    Jonas Karlson (1971.) piše drame i kratku prozu. Kao jedan od švedskih najistaknutijih glumaca, Karlson je glumio u pozorištu i u nekoliko priznatih filmova i TV serija. Godine 2005. Karlson je debitovao kao dramski pisac i dobio odlične ocene, i kritike i publike. Zatim je počeo da piše i prozna dela. Dosad je objavio dva romana i tri zbirke priča.

    Roman „Račun“ možete pronaći u svim knjižarama „Delfi“, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

    Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura