Kultura

KNJIŽEVNA PREPORUKA „LAGUNE“: „BOJA ZEMLJE“ ELVEDINA NEZIROVIĆA

knjiga

boja-zemljePortal „Zrenjaninski“ i ove subote, u saradnji sa „Lagunom“, svojim čitaocima preporučuje aktuelne naslove u izdanju jedne od najvećih i najpoznatijih izdavačkih kuća u Srbiji. Ovog puta opredelili smo se za roman „Boja zemlje“ Elvedina Nezirovića, koji ćemo u ponedeljak pokloniti našim čitaocima.

„Boja zemlje“ je porodična drama, ali i istorijski roman. Počinje pričom o ocu koji gine u saobraćajnoj nesreći kada je njegovom sinu, autoru ovog romana, samo sedam meseci. Ovo je autobiografska povest pisca o svom odrastanju, o sudbini svojih najbližih, svojih prijatelja, o susretima sa nepoznatim ljudima, stalnim selidbama, o zauvek izgubljenom zavičaju. Istovremeno je i pripovest o epohi u kojoj se raspadala jedna zemlja i u čijem su se središtu našli tragični svedoci njenog raspada.

Ovo je treća knjiga u ediciji vrhunske savremene književnosti „Plavo, belo, crveno“, koja okuplja pisce iz bivše Jugoslavije, a čija su dela najpre objavljena u Srbiji.

Roman je jednostavan, emotivan i iskren. Poziva čitaoca da uđe u priču kao u razgovor sa nekim bliskim, s nekim ko mu se ispoveda i otkriva sve svoje tajne. U romanu se susreću tragedija i poezija, istorija i emocija, patnja i porodična drama u ratu, sve to bez velikih reči i politizacije priče.

Po mišljenju Miljenka Jergovića, Elvedinu Neziroviću je uspelo nešto što piscima retko uspeva.

– Pokušao je pisati onako kako jest i kako je bilo, ne optužujući druge. Čovek koji ima savest obično računa na to da i drugi ljudi imaju savest. Oslobodivši svoju priču svih ukrasa, on ju je lišio utehe u književnosti. Upravo zato „Boja zemlje“ je i neutešna, i tako šokantna knjiga. Njome počinje i njome završava jedna porodična istorija, u kojoj su sabrane tolike naše napisane i nenapisane istorije – veli Jergović.

Elvedin Nezirović je objavio dve knjige poezije „Bezdan“ i „Zvijer iz hotelske sobe“, kao i zbirku priča „Toliko o tome“. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja, a pobedio je i na konkursu za najlepšu ljubavnu priču koji je „Laguna“ organizovala pre pet godina. Živi i radi u Mostaru. Ovo je njegov prvi roman.

Roman „Boja zemlje“ bosansko – hercegovačkog autora Elvedina Nezirovića (1976, Mostar) možete pronaći u svim knjižarama Delfi i ostalim Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin. 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM