• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADIMIRA RAŠA

    Ove nedelje pred vama je vrlo inspirativna preporuka. Proverite kako je o knjizi „Ukus bresaka“ makedonskog autora Vlade Uroševića pisao Vladimir Rašo, student književnosti.     „Težak zadatak je preporučiti nekome knjigu za čitanje, a kada to treba da učinim za nekoga koga ni ne poznajem prosto se zbunim, jer kako mogu da znam da […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADIMIRA RAŠA

    Ove nedelje pred vama je vrlo inspirativna preporuka. Proverite kako je o knjizi „Ukus bresaka“ makedonskog autora Vlade Uroševića pisao Vladimir Rašo, student književnosti.

     

    Vladimir Rašo

     

    „Težak zadatak je preporučiti nekome knjigu za čitanje, a kada to treba da učinim za nekoga koga ni ne poznajem prosto se zbunim, jer kako mogu da znam da će ti se to štivo dopasti, ako nikada pre toga nismo između sebe ni reč progovorili? U tim situacijama valja biti iskren i preporučiti literaturu koja je u nama ostavila nekakvu vrstu traga, pa i ako ti se knjiga ne svidi, znaj da si me bar malo upoznao pročitavši je.

     

    Moja preporuka ja da odeš do biblioteke i uzmeš knjigu makedonskog pisca Vlade Uroševića „Ukus bresaka“. Zatim otiđi u neki park, sedi na klupu i odvoji par sati za život misli između stranica. Knjiga poetizuje veliki zemljotres koji je pogodio Skoplje 1963. godine, a njeni protagonisti su dvoje mladih Dragan i Olga.

     

    Iako knjiga sama po sebi nije obimna, i čita se u jednom ili dva daha, verovatno će ti biti pomalo nerazumljiva, jer obiluje atipičnim opisima, preskocima i presecima u pripovedanju, mislima glavnih junaka koje baš i nisu usko vazane za stvarnost, vreme i mesto u kome žive.

     

    Kada je roman prvi put izdat, Urošević je istrpeo mnogobrojne kritike, baš na račun nerazumljivosti, ali neka te to ne omete, jer je knjiga zaista retko lepa. Pitanja koja ovaj roman postavlja su mnogobrojna, da li smo mi ustvari mi, da li voljeni uopšte mogu da umru, da li je život misli isto što i svakodnevno bitisanje?

     

    „Ukus bresaka“ je jedno svojevrsno putovanje u sebe koje nam otkriva da smo uvek tamo gde treba da budemo. Za mene, najlepša odlika ovog romana jeste to što on našu maštu stavlja na jedan ozbiljan test, dajući nam lirske slike koje se kose sa razumom i misli koje je teško rastumačiti. Kada nakon čitanja zaklopiš knjigu i pogledaš park u kome sediš i svet oko sebe, verovatno će ti izgledati mnogo drugačije i tajanstvenije. Ako ti se knjiga ne svidi, znam zašto je tako, ako ti se pak svidi, opet mi je jasno. Jednom kada se sretnemo ispričaj mi svoj dojam, ne verujem da ću imati šta da dodam ili zamerim, bitno je jedino da sam te bar malo upoznao.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura