• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADANE KOJIĆ

    Vikend pred nama možda ste namenili čitanju. U tom slučaju, donosimo vam odličnu preporuku – „Čarobnicu iz Firence“ Salmana Ruždija. O knjizi je podrobnije pisala Vladana Kojić, profesorka engleskog jezika.     „Jedna od onih knjiga koje, dok čitate, ne znate šta vas je snašlo. Uprkos jasno definisanom prostoru (Italija- Hindustan) i vremenu (doba velikih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA VLADANE KOJIĆ

    Vikend pred nama možda ste namenili čitanju. U tom slučaju, donosimo vam odličnu preporuku – „Čarobnicu iz Firence“ Salmana Ruždija. O knjizi je podrobnije pisala Vladana Kojić, profesorka engleskog jezika.

     

    Vladana Kojić

     

    „Jedna od onih knjiga koje, dok čitate, ne znate šta vas je snašlo. Uprkos jasno definisanom prostoru (Italija- Hindustan) i vremenu (doba velikih otkrića, kada Amerigo Vespuči kreće u pohod, a Makijaveli piše svoj legat čovečanstvu), blizina, prisustvo i sistematični upliv natprirodnih dešavanja čine da uđete u svet koji je sve samo ne opis fragmenta istorijskog toka i aktuelnih ličnosti.

     

    Mladi evropski putnik koji sebe naziva Mogor del Amore, mogul ljubavi, pristiže na dvor pravog velikog mogula, cara Akbara, s pričom koja počinje da opseda čitavu carsku prestonicu. Stranac tvrdi da je dete izgubljene mogulske princeze čiji je životni put živopisan i prikazuje je kao ljubavnicu nekoliko tadašnjih careva i kraljeva bliskoistočnih zemalja. To je žena koja pokušava da upravlja sopstvenom sudbinom u muškom svetu. Ona spaja dva grada koji jedva da znaju jedan za drugi – hedonističku mogulsku prestonicu u kojoj se briljantni car svakodnevno bori s pitanjima vere, želje i izdaje sinova, i jednako senzualni firentinski svet moćnih kurtizana, humanističke filozofije i nehumanog mučenja. Ispostavlja se da su ta dva, tako daleka sveta neobjašnjivo slična i da ženske čarolije vladaju i jednim i drugim.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura