• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA TEODORE TRNINIĆ

    Državni je praznik, neradni su dani, i sada, pretpostavljamo, imate više vremena koje možete posvetiti čitanju. Zato vam i ove nedelje donosimo književnu preporuku, a knjigu za vikend za vas je odabrala Teodora Trninić, profesorka klavira. Ona je odabrala zbirku pripovedaka „Kiša“ Somerseta Moma.     „U ovoj zbirci kratkih priča sam se susrela sa […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA TEODORE TRNINIĆ

    Državni je praznik, neradni su dani, i sada, pretpostavljamo, imate više vremena koje možete posvetiti čitanju. Zato vam i ove nedelje donosimo književnu preporuku, a knjigu za vikend za vas je odabrala Teodora Trninić, profesorka klavira. Ona je odabrala zbirku pripovedaka „Kiša“ Somerseta Moma.

     

    Teodora Trninić
    Teodora Trninić

     

    „U ovoj zbirci kratkih priča sam se susrela sa likovima koji su mi, na prvi pogled, delovali svakidašnje i nezanimljivo. Zapitala sam se zašto bi iko pisao o ljudima koji provode svoje jednolične dane slepo se držeći svojih krutih principa, fanatične pobožnosti, jednostavne dobronamernosti ili hladne iskalkulisanosti. Na naličju tih osobina Mom je stvorio raznovrsne karaktere koji su, njegovim umećem, dobili prepoznatljive aure i višedimenzionalnost ličnosti.

     

    Somerset Mom je odrastao u plemićkom okruženju zbog čega je bio posetilac mnogobrojnih aristokratskih skupova. Negovao je svoj posmatrački dar i bio baštinik zgoda i nezgoda iz raznih delova sveta u kojima je boravio. Sa ugodnom distancom i odmerenošću karakterističnom za engleskog plemića, Mom, u svojim pričama, pažljivo predstavlja osobine likova i vaja karaktere bez namere da uznemiri čitaoca, čije su dogodovštine u rasponu od dramatičnih do komičnih.

     

    „Ljude sam uvek pažljivo slušao i posmatrao, te su oni sami, takoreći svojim rođenim rečima, ispisivali stranice mojih pripovedaka“ – tvrdio je Mom.

     

    Moja omiljena pripovetka iz ove zbirke je Ručak. U njoj mladi, neiskusni pisac, prihvata ručak sa „pre upadljivom nego privlačnom“ damom koja izražava želju da se nađu u jednom od najskupljih restorana u Parizu. Damini hirovi se ređaju jedan za drugim i on, do kraja sastanka, ostaje bez ijednog franka u džepu. Komentari koje zadržava za sebe su živopisni i lako se poistovećujemo sa oštećenim umetnikom, naročito kada očajnički pokušava da okrene situaciju u svoju korist, lišen manevarskog prostora.

     

    Priče Somerseta Moma su privlačne jer se lako čitaju, a likovi se brzo upoznaju i stvaraju slojevitu sliku kako stranice odmiču. Opisi su organski i nenametljivi i ne narušavaju tok priče. Dopada mi se što, pored nepoznanica i preokreta u fabuli, pisac izostavlja moralne zaključke i prepušta ih volji čitaoca. Čitanje ovih pripovedaka mi je otvorilo novu perspektivu i učinilo da primetim skrivenu pozadinu svakodnevnice.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura