• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA SLAVICE IDVORJAN

    Sada kada je doba letnjih odmora iza nas, ponovo biramo knjige koje bi mogle da vas zainteresuju. Ove nedelje predstavljamo naslov Jana Martela, „Pijev život“, koji je pokušala da vam približi Slavica Idvorjan, penzionerka.   „Reč je veoma uzbudljivoj knjizi nagrađenoj Bukerovom nagradom koja me je držala prikovanom za sebe do samog kraja. Upoznala sam […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA SLAVICE IDVORJAN

    Sada kada je doba letnjih odmora iza nas, ponovo biramo knjige koje bi mogle da vas zainteresuju. Ove nedelje predstavljamo naslov Jana Martela, „Pijev život“, koji je pokušala da vam približi Slavica Idvorjan, penzionerka.

     

    knjiga

    Reč je veoma uzbudljivoj knjizi nagrađenoj Bukerovom nagradom koja me je držala prikovanom za sebe do samog kraja. Upoznala sam Pija, dečaka iz skromne indijske porodice koja je držala zoološki vrt. Ljubav prema životinjama u detunjstvu mu je donela važnu lekciju koja mu je spasila život: pokušaj sprijateljavanja sa bengalskim tigrom Ričardom Parkerom u zoološkom vrtu okončan je time što je otac žrtvujući kozu predočio svojim sinovima osnovnu razliku između čoveka i životinje – životinja je biće trenutka, borbe za život i nagona i čovek greši kada je gleda ljudskim očima.

    U potrazi za boljim životom, Pijeva porodica brodom kreće za Kanadu, zajedno sa životinjama iz zoološkog vrta koje će prodati kada pristignu na kopno. Brodolom je razneo sve iluzije o boljem životu, a Pija ostavio u čamcu za spasavanje upravo sa bengalskim tigrom Ričardom Parkerom, zebrom, majmunom i hijenom. Tu zapravo i počinje priča o opstanku, borbi i ranom Pijevom odrastanju.

     

    Ova knjiga je od onih uz koje i čitalac prolazi kroz stvari koje se dešavaju glavnom liku. Doživela sam svako Pijevo osećanje kao svoje. Osetila sam njegov strah kada je u čamcu ugledao Ričarda Parkera, njegovu sreću kada je prvi put ulovio ribu, oduševljenje zbog jata delfina. Pratila sam njegovu upornost dok je na čamcu dresirao ovu opasnu životinju, doživela ushićenje kada je Pi najzad osetio tlo pod nogama, ali sam i delila dečakovo razočaranje kada se tigar pri rastanku sa  Pijem nije ni osvrnuo.

     

    Svako osećanje i događaj u ovom romanu detaljno su opisani pa je sve to sa papira istovremeno i u vama. Ova knjiga ima moć da vas potpuno uvuče u sebe, a na vama je da je pročitate od korice  do korice, u dahu, kao i ja.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura