• KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka profesorke klavira Jelene Lazić

    U susret vikendu dotičemo se književnog fenomena poznatijeg kao Elena Ferante i triju knjiga koje je napisala ova autorka – „Moja genijalna prijateljica“, „Priča o njenom prezimenu“ i „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“. Četvrta knjiga koja će ujedno i okončati ovu tetralogiju koja je šarmirala čitalačku publiku širom sveta očekuje se […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka profesorke klavira Jelene Lazić

    U susret vikendu dotičemo se književnog fenomena poznatijeg kao Elena Ferante i triju knjiga koje je napisala ova autorka – „Moja genijalna prijateljica“, „Priča o njenom prezimenu“ i „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“. Četvrta knjiga koja će ujedno i okončati ovu tetralogiju koja je šarmirala čitalačku publiku širom sveta očekuje se vrlo uskoro. Dotad, hajde da se putem preporuke Jelene Lazić, profesorke klavira, osvrnemo na dosad objavljene naslove i saznamo ko je posebnosti oni u sebi nose.

     

    „Elena Ferante je pseudonim još uvek nepoznatog autora tetralogije pod nazivom „Napuljske priče“. Iako su na naš jezik za sada prevedene samo tri knjige, sa zadovoljstvom mogu preporučiti ovaj retki biser XXI veka.

     

    Pisac izuzetno inteligentno i naizgled jednostavno opisuje prijateljstvo Elene i Lile u Napulju 1950-ih godina i prati njihovo odrastanje. Kako one odrastaju tako se i priča usložnjava, a naracija postaje kompleksnija sa dubokom analizom psiholoških profila i međuljudskih odnosa. „Napuljske priče“ čvrsto objedinjuje nit feminizma.

     

    To nije ostrašćeni, okoreli feminizam, već zdrav pogled na žensku individualnost, slobodu i kreativnost. Autor poznaje suštinu žene. Suštinu svake žene.

     

    Elena i Lila su rođene u siromašnom napuljskom kvartu i ukoliko nešto ne preduzmu, sudbina im je određena – biće kopije svojih majki, istrošene, obespravljene domaćice. Ono što fascinira je koliko vešto i zanimljivo pisac prepliće događaje u njihovim životima.

     

    Prva knjiga „Moja genijalna prijateljica“ opisuje detinjstvo, bujnu maštu koja ublažava surovu realnost. Odnos između Lile i Elene je veoma promenljiv, od neraskidive vezanosti do surovog nadmetanja. Drugi deo „Priča o novom prezimenu“ prikazuje ih kao mlade žene. Dok Lila živi u nesrećnom braku, Elena nastavlja svoje školovanje i samootkrivanje. Veza između njih je neraskidiva, iako žive potpuno različite živote „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ naziv je treće knjige – sada su odrasle žene i doživljavaju velike preokrete, sve vreme grčevito bežeći od bede i potčinjenosti.

     

    Sva tri dela pročitala sam neverovatnom brzinom, oduševljena tečnim, a sadržajnim stilom pisanja. Elena Ferante dotiče sva bitna pitanja savremenog društva i menja vidike čitaocima. Iako u centru zbivanja jeste žena, smatram da je knjiga univerzalna, tema koja intrigira podjednako žene i muškarce.

     

    Nakon pročitane treće knjige osećam da sam se „zarazila“ i sa nestrpljenjem iščekujem finalni deo koji, sigurna sam, ne može da razočara.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura