• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA MONIKE SABO

    Za ljubitelje istorijskih romana i biografija, ovonedeljna preporuka biće pun pogodak, a sigurno će privući pažnju i knjigoljubaca koji se dosad nisu mnogo interesovali za biografsku literaturu. O romanu „Katarina Velika – portret jedne žene“ koji je napisao Robert K. Mesi pisala je Monika Sabo, viši radiološki tehničar.     „Naslovu knjige koju preporučujem – […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA MONIKE SABO

    Za ljubitelje istorijskih romana i biografija, ovonedeljna preporuka biće pun pogodak, a sigurno će privući pažnju i knjigoljubaca koji se dosad nisu mnogo interesovali za biografsku literaturu. O romanu „Katarina Velika – portret jedne žene“ koji je napisao Robert K. Mesi pisala je Monika Sabo, viši radiološki tehničar.

     

    Monika Sabo
    Monika Sabo

     

    „Naslovu knjige koju preporučujem – „Katarina Velika – portret jedne žene“ dodala bih i – portret jedne izuzetne i neverovatne žene. Pisac ovog dela je dobitnik Pulicerove nagrade za najbolje biografsko delo.

     

    Kako i zašto je mlada nemačka kneginjica Sofija od Anhalt-Cerbsta dobila poziv od carice Jelisavete da dođe u Petrograd, a kasnije i da se uda za prestolonaslednika Petra? Dolazak u Rusiju značio je drugu državu, drugi mentalitet, drugu veru i novo ime koje joj je carica Jelisaveta izabrala – Katarina. Odabrana je da ispuni samo jedan zadatak: da rodi prestolonaslednika, a šta je ona uradila?

     

    Čitaocu će postati jasno kako i zašto se carica Katarina transformisala od mlade i idealistične u onu stariju – surovo realističnu Katarinu. Za vreme njene vladavine biće sproveden nezapamćeno mali broj smrtnih kazni, osnivaće se bolnice i sirotišta, narod će početi da se vakciniše protiv velikih boginja, a u Petrograd i Moskvu slivaće se umetnici i intelektualci iz čitave Evrope.

     

    Koliko je carica Katarina bila slavna toliko je slavan bio i njen ljubavni život, u knjizi su opisani svi njeni „miljenici“ i njihova umešanost u politiku tog vremena.

     

    Svi aspekti života carice Katarine Velike su bogato ilustrovani pismima i dnevničkim beleškama njenih savremenika, uključeni su i delovi „Sećanja“ tj. njenih memoara, pa samim tim mnoge njene odluke postaju jasnije. Sve to zajedno oslikava portret „ne samo jednog ruskog tiranina, nego i žene od krvi i mesa“.

     

    Moram priznati da mi je autor do čitanja ove knjige bio potpuno nepoznat, ali nakon knjige „Katarina Velika – portret jedne žene“ poželela sam da se upoznam i sa ostalim njegovim delima, što ću svakako u skorijoj budućnosti i učiniti.

     

    Neki od komentara za knjigu su:

     

    „Priča o moći, istrajnosti i strasti…. veličanstvena knjiga iz pera majstora pripovedanja“ – The Wall Street Journal

     

    „Kakva žena, kakav svet, kakva biografija“ – USA Today

     

    Nadam se da ćete uživati!“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura