• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA MILANA BJELOGRLIĆA

    Čitajte uz pomoć sagovornika portala „Zrenjaninski“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA MILANA BJELOGRLIĆA

    Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. On je odabrao knjigu „Kolos iz Marusija – Putovanje po Grčkoj“ Henrija Milera. 

    Milan Bjelogrlić
    Milan Bjelogrlić

    „Malo su kome, iz reda i prosečnih čitalaca, izmakle knjige u opusu H. Milera. Po njegovim romanima snimljeno je i nekoliko igranih filmova. Privlačni su bili naslovi obratnica, najpre rakove, a potom i jarčeve, a posebno kultna trilogija: Seksus, Pleksus i Neksus. Ipak, jedan od najprevođenijih i najčitanijih američkih pisaca prošlog veka, svojom najboljom knjigom držao je putopis o Grčkoj: Kolos iz Marusija.

    Henri Miler prihvata poziv svog prijatelja, pesnika Lorensa Darela i pridružuje mu se u Grčkoj u proleće 1940. godine. Suočava se sa utiscima, do tada nedoživljenim, gde se san i stvarnost, istorijsko i mitološko, izlivaju u poseban umetnički doživljaj. Miler upoznaje grčke pesnike i pisce, noćni život u atinskim tavernama, istražuje Peloponez i otkriva magiju Krita. Tu, u Grčkoj, otkriva svet svetlosti kakav nikada nije sanjao, niti se nadao da će videti. U blistavi i drevni svet Grčke zaronio je celom  dušom, a svojim čarobnim opisima svedoči da ništa ne ulepšava niti preteruje“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura