• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA LEKARKE IVE POPOV

    Ove nedelje knjigu za vas odabrala je lekarka Iva Popov. Ona vam preporučuje roman „Sneško“, skandinavskog pisca Jua Nesbea.     „Jesen priziva dobar psihotriler dok napolju divljaju kiše i vetrovi. Roman „Sneško“, skandinavskog majstora kvalitetne (čitaj nepredvidive i neglupave) detektivske priče, Jua Nesbea, učiniće da s provejavanjem prvih pahulja osetite jezu u kostima.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA LEKARKE IVE POPOV

    Ove nedelje knjigu za vas odabrala je lekarka Iva Popov. Ona vam preporučuje roman „Sneško“, skandinavskog pisca Jua Nesbea.

     

    iva popov
    Iva Popov

     

    „Jesen priziva dobar psihotriler dok napolju divljaju kiše i vetrovi. Roman „Sneško“, skandinavskog majstora kvalitetne (čitaj nepredvidive i neglupave) detektivske priče, Jua Nesbea, učiniće da s provejavanjem prvih pahulja osetite jezu u kostima.

     

    Protagonistu romana, melanholičnog, oštećenog, ciničnog višeg inspektora Harija Hulea, smo već upoznali kroz prethodne romane i brojne rešene slučajeve. Hari je od onih genijalnih (anti)junaka, u čijem liku se sustiču Šerlok Holms i Rast Kol (junak serije „True Detective“). Onaj kojem opraštamo (ne uvek tako latentan) alkoholizam, neuredan fizički izgled i nezrelost, sve zarad nepogrešive intuicije, brze misli i doze mračnog šarma. Ovoga puta, Hari se susreće sa hladnokrvnim protivnikom, koji u miru sprovodi svoj plan. Sa prvim snegom se, tokom godina, po jednoj udatoj ženi gubi svaki trag. Nestanku prethodi omen u vidu figure Sneška Belića. Slutnja da je u pozadini nešto više od dečijih zimskih radosti je početak uzbudljive avanture. Mračna i napeta igra mačke i miša, koja budi poriv za ustajanjem iz kreveta tokom čitanja, ne bi li se proverilo jesu li vrata zaista zaključana, još jednom, za svaki slučaj.

     

    Likovi su slojeviti, iznijansirani, ranjivi, živi. Nesbe, svestrani majstor (muzičar, pesnik, prozni pisac, slobodni penjač), sve vreme gospodari komplikovanim nitima radnje, ne dozvoljavajući da upadne u drevnu zamku spisatelja sličnog žanra. Znate ono kad se u kojekakvim krimi romančićima pokaže da je ubica zapravo brat-od-tetke-svastikine-šurnaje- deda-ujak-žrtvinog-brata, nešto što mi kao čitaoci svakako nismo mogli znati, zamke koje nas ostavljaju sa onim ispraznim osećajem smora i žalom za vremenom stučenim u slična pisanija. Kad nesposobni pisci pokušavaju da odmrse nepregledno klupko svoje osrednjosti. E, ovo nije to. Naježiće vas i pružiti osećaj zadovoljstva. Uplašiti i stimulisati. Zabaviti i naterati da roman ne ispustite iz ruku dok ne završite s čitanjem.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura