Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA IVANE JOVČIĆ

Ivana Jovčić

I ove nedelje smo tragali za knjigom koja bi privukla vašu čitalačku pažnju. Za preporuku smo pitali Ivanu Jovčić, strukovnu medicinsku sestru – specijalistu javnog zdravlja, i ona se odlučila za „Istanbulsko kopile“ Elif Šafak.

Ivana Jovčić

„Knjiga „Istanbulsko kopile“ nesvakidašnjim humorom i kompleksnom savremenom pričom demistifikuje kulturu i mentalitet različitih naroda koji žive u Turskoj. Predstavlja nekoliko generacija ženske linije porodice u kojoj, iz neobjašnjivog razloga, svi muškarci umiru u ranim četrdesetim godinama života, a preživele žene se vispreno i oštroumno snalaze sa svim svojim nesavršenostima i netipičnostima na čelu sa glavnom junakinjom romana.

Večna i često neuspešna borba protiv mnogobrojnih tabua i predrasuda osnovna je nit ovog urbanog romana čija je radnja smeštena u Istanbul. Autorka nam predstavlja jednu Tursku koju ne možemo pronaći u masovnim turskim serijama, Tursku u kontekstu gradskog života koji ne zaobilaze tračevi, ljubavne afere i osobenosti folklora. Poznati i do sada nepoznati detalji turskog duha nam, začinjeni raznim emocijama, prikazuju i približavaju jednu neistraženu i netipičnu atmosferu Turske preko povezanih porodičnih tajni i tajni prošlosti ove zemlje. Autorkin humor razviće empatiju kod čitaoca u vezi sa stalnom aktuelnom problematikom ove zemlje.“

Pripremila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak
sinovoz
FAM