Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA IVANE BOŠNJAK BOŠNJAK

Ivana Bošnjak Bošnjak
Ivana Bošnjak Bošnjak

Književna preporuka koju smo vam pripremili ove nedelje štivo je kojem se mogu posvetiti i deca. Reč je o naslovu „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić, za koji se odlučila Ivana Bošnjak Bošnjak, profesor razredne nastave.

 

Ivana Bošnjak Bošnjak

 

„Roman za decu i odrasle „Zelenbabini darovi“, prvo je delo mlade književnice Ivane Nešić. Kad istoričarka umetnosti, ujedno i ljubiteljka fantastike, pamteći šta je volela da čita i sluša dok je bila dete, napiše roman, onda je to delo koje sa uživanjem čitaju i deca i odrasli.

 

Šta je dečak Mika, zajedno sa maljutkom Zavišom i kornjačom po imenu Paun dobio od Zelenbabe? Kako se hipnotiše kokoška i zašto je to ponekad potrebno znati? Odgovori se polako nižu u knjizi, preko etnomitologije i realnosti, vodeći nas kroz avanture Mike čiji džepovi kriju tajnu.

 

Čitajući knjigu, i deca i odrasli uranjaju u svet boja i čudesnih bića, nestrpljivo iščekujući rasplet. Kao neko ko je pratio tok pisanja romana imala sam priliku da je „ispod čekića“ čitam devetogodišnjacima. Njihovi nestrpljivi pogledi dok slušaju i iščekuju Mikine sledeće avanture, topla su preporuka za ovaj roman, jedan od najboljih dečjih romana poslednjih decenija srpske književnosti.“

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz