• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA GORANA KOVAČEVIĆA

    Čitajte uz pomoć sagovornika portala „Zrenjaninski“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA GORANA KOVAČEVIĆA

    Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže Goran Kovačević, direktor kompanije „Gomex“. On je odabrao roman „Sedam sunaca i sedam luna“ Žozea Saramaga (Laguna, 2013). 

    Goran Kovačević
    Goran Kovačević

    „Žoze Saramago, portugalski nobelovac sa veoma jasno izraženim stavovima sa kojima se ne morate slagati, ali morate priznati da su dosledni i da su obrađeni na vrhunski umetnički način. Pisac uspeva da konkretnu, istorijsku priču transponuje na viši, univerzalni nivo gde se bavi idejama i osnovnim pitanjima ljudske prirode.

    Ovde ima nekoliko priča. Dve se prepliću. To je fantastična priča o letelici koju pokreću uz hiljadu ljudskih „volja“ i istorijska priča o zidanju dvorca i manastira u Mafri, nedaleko od Lisabona. Iza svega je ljubav Baltazara (invalida) i Blimunde (vidovnjakinje), ljubav kojoj ništa nije potrebno da bi trajala i usrećivala dvoje ljudi. Celi roman je o malim ljudima i njihovim malim životima naspram gigantskih zahteva kralja i crkve. Kao da nam Saramago, deklarisani ateista citira poruku iz jevanđelja po Mateju – „Radite kako oni zbore, ali ne činite kako oni čine“.

    Ovo je možda i najrazornija kritika crkve, establišmenta i drastične razlike između proklamovanih vrednosti i stvarnog ponašanja upravo zato što je data prozračno, nenametljivo, kroz porugu i lako razumljivu ironiju.

    Saramago se, kao i u drugim romanima, pita koliko je potrebno muke da bi Bog ili oni koji se predstavljaju kao tumači njegove volje, bili zadovoljni? Tu je i mit o Ikaru i želji (volji) ljudi da postignu nepostignuto i još mnogo drugih samo naznačenih ili aludiranih priča.

    Ovo je roman koji zahteva polagano čitanje i tzv. „open mind“ za drugačiji pogled na svet. Delo vredno truda“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura