Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA DRAGANA MATKOVIĆA

Dragan Matković

Naša rubrika „Knjiga za vikend“ ovaj put govori o romanu koji je oduševio čitalačku publiku. Reč je o višestruko nagrađivanom romanu „Čitač“ Bernharda Šlinka, koji za naš portal preporučuje knjižar Dragan Matković.

 

„Svakako da knjigu ne treba ocenjivati prema broju strana, ali oduvek su me privlačili pisci koji sa malo reči uspevaju mnogo da kažu. Bernhard Šlink, nemački sudija i profesor prava, to je postigao na maestralan način u romanu sa kojim je doživeo najveći uspeh – „Čitač“.

 

Na manje od 200 stranica uspeo je ispriča kompleksnu priču, dotakne par tabua i otvori mnogo tema za razmišljanje, pa čak i ponudi odgovore na neka od pitanja kojima se književnost, pa i istorija, nisu mnogo bavili. Jedno od njih je svesnost i odgovornost pojedinca u učešću u nacističkim zločinima u Drugom svetskom ratu. Koristeći dva suprotstavljena lika koje veže neobičan emotivni odnos, Šlink nam govori o Nemačkoj nakon rata i ljudima koji su se našli na poraženoj strani.

 

Kratkim, sterilnim rečenicama i genijalnim promišljanjima, ova knjiga retko koga može ostaviti ravnodušnim. Uprkos tome što je filmska adaptacija Stivena Daldrija, sa Kejt Vinslet u ulozi Hane Šmic (jedne od verovatno najneobičnijih junakinja književnosti), sjajna, iz filma su isključene neke od najsnažnijih poruka knjige i time je pokazano da ni današnje društvo nije spremno da se suoči sa onim što muči glavne junake romana.

 

Knjiga je na našem jeziku sada ponovo štampana, dugo se nije mogla naći, pa bih preporučio svakom koga zanimaju istorija i drama, ali i filozofija i književnost kao nauka, da je potraže.“

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak
sinovoz
FAM