• KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka diplomiranog pedagoga Marine Šalamon

    Dobra knjiga ne poznaje starosne granice, složili bi se mnogi. Međutim, dobru knjigu nije loše preporučiti dvaput – otuda na portalu u okviru rubrike „Knjiga za vikend“ ponovo čitamo o knjizi koja se zove „Čudo“ (autor R. H. Palasio). Diplomirani pedagog Marina Šalamon za naš portal pričajući o ovoj knjizi govori i o tome zbog […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Preporuka diplomiranog pedagoga Marine Šalamon

    Dobra knjiga ne poznaje starosne granice, složili bi se mnogi. Međutim, dobru knjigu nije loše preporučiti dvaput – otuda na portalu u okviru rubrike „Knjiga za vikend“ ponovo čitamo o knjizi koja se zove „Čudo“ (autor R. H. Palasio). Diplomirani pedagog Marina Šalamon za naš portal pričajući o ovoj knjizi govori i o tome zbog čega je ova knjiga i za odrasle.

     

    „Reći će vam da je „Čudo“ knjiga za decu. I bez sumnje ćete je u svakoj knjižari naći među dečjim romanima… recimo za uzrast od deset do dvanaest godina. Međutim, to je istina samo jednim svojim delom, jer ova knjiga je namenjena svima. Morate je pročitati i sami uvideti da se ne može odrediti starosna granica za učenje o empatiji, prijateljstvu, ljubavi, požrtvovanju, porodici.

     

    Na 348 strana, i kroz mnoštvo kratkih i laganih poglavlja, nam R. H. Palasio predstavlja jednog posebnog dečaka, dečaka koji kreće u peti razred, ali prvi put polazi u školu. On nije išao u školu kao sva druga deca, školovao se kod kuće zbog deformiteta lica koji ima od rođenja i, kako Avgust kaže sam za sebe, on nije običan dečak, ali radi obične stvari, mada zna da od druge, obične dece ne beže vrišteći sa igrališta i ne pilje u njih kuda god da krenu.

     

    Čitajući ovu knjigu osećate kako vam nadolaze sećanja na decu iz svog detinjstva, a koja su se razlikovala od drugih, osećate nepravdu koja im je naneta, osećate tugu i, ponekad, stid.

     

    „Čudo“ je izuzetno važan roman i za decu i odrasle, jer uviđate novu, intimniju dimenziju međuljudskih odnosa, i prijateljskih i porodičnih, uviđate mentalne i psihičke procese jednog deteta suočenog sa najgorim oblicima predrasuda, ali isto tako uviđate i žrtve i ustupke ljudi koji ga okružuju i bezuslovno vole.

     

    Jedna ovako teška tema opisana je jednostavnim stilom, kratkim i jasnim rečenicama, ali do kraja knjige sve što želite jeste da zagrlite svojne savršeno-savršeni život i budete bolji čovek.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura