• KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA BOJANA MIHAJLOVA

    Možda je vaša zamisao o idealnom vikendu usredsređena na boravak u kući i čitanje dobre knjige. U slučaju da smo pogodili, možda bi knjiga koju predstavljamo bila odličan izbor za prvi vikend u decembru. Bojan Mihajlov iz „Pragme“ deli svoje utiske tokom čitanja romana „Kako upokojiti vampira“ Borislava Pekića.     „Istini za volju nisam […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA BOJANA MIHAJLOVA

    Možda je vaša zamisao o idealnom vikendu usredsređena na boravak u kući i čitanje dobre knjige. U slučaju da smo pogodili, možda bi knjiga koju predstavljamo bila odličan izbor za prvi vikend u decembru. Bojan Mihajlov iz „Pragme“ deli svoje utiske tokom čitanja romana „Kako upokojiti vampira“ Borislava Pekića.

     

    Bojan Mihajlov

     

    „Istini za volju nisam čitao u poslednje vreme i mogu vam ponuditi jedino recenziju napola pročitane knjige „Kako upokojiti vampira“. Naime, Pekić je kao svršeni gimnazijalac bio uhapšen, optužen i osuđen na 15 godina robije sa prinudnim radom kao član ilegalne studentsko-gimnazijske organizacije koja se zvala Savez demokratske omladine Jugoslavije. Odležao je pet da bi bio pomilovan. Godine 1977. poslao je rukopis sotije „Kako upokojiti vampire“ na književni konkurs Udruženih izdavača Jugoslavije, koji su prepoznali u njemu najbolje pristiglo delo i tako je knjiga štampana.

     

    Baziran delimično na Pekićevom sopstvenom iskustvu u zatvoru i istrazi, roman pokazuje metode, logiku i psihologiju modernog totalitarnog režima. „Kako upokojiti vampira“ je epistolarni roman, u obliku 26 pisama koje profesor istorije Konrad Rutkowski piše svom svekru 1965. godine. U njima opisuje događaje iz 1943. kad je kao pripadnik Gestapa služio u dalmatinskom gradiću D. Priča će biti zasnovana na četiri lika: u pitanju su Konrad Rutkowski, pukovnik Steinbecher (Knradov nadređeni), Adam Trpković  i jedan crni kišobran.

     

    Konrad Rutkowski je intelektualac kojem se gadi Gestapo, ali koji pokušava u nekom vlastitom mahnitom idealizmu delovati subverzivno protiv istog, i to tako da će mu narušiti ideju. Pukovnik Steinbecher je praktični demagog, koji zna kako da ispituje zatvorenike tako da ovi, ni krivi ni dužni u zaveru uvuku ceo grad, ako to Steinbecher hoće. Adam Trpković je jadnik koji se našao u Gestapo mašini, i koji će biti uvučen u steinbecherovsku đavolju demagogiju i u pokušaj Rutkowskog da ga spasi. Tačnije rečeno, biće deo u privatnog rata koji Rutkowski vodi protiv Steinbechera.

     

    To je samo uvod u fantastični zaplet knjige koju čitam, sa temom i stilom koji obećavaju vrhunsko uživanje.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura