Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: PREPORUKA BIBLIOTEKARKE TAMARE ŽIVANKIĆ

Tamara Živankić

Ukoliko tragate za knjigom koju biste čitali tokom vikenda, razmislite o preporuci bibliotekarke Tamare Živankić. Ona je odabrala naslov „Noć bez svitanja“.

Tamara Živankić

„Roman nemačke spisateljice Dženi Erpenbek vrlo je interesantno ostvarenje, pre svega dobro napisano i samim tim, i pored toga što ne zrači optimizmom (što je vidljivo već u samom naslovu) čitaocu pruža mogućnost istinskog uživanja. Pripovedački efektno predstavljena nam je pojedinačna ljudska sudbina u odnosu prema istorijskim zbivanjima koja zapravo i određuju tok te sudbine. Lišeno patetike, a krajnje dirljivo, prikazane su slike iz života junakinje – jevrejske žene Velike – ocrtavanjem nekoliko mogućih njenih sudbina tokom 20. veka. Smenjivanje alternativnih tokova radnje doprinosi dinamici pripovedanja, a ujedno simbolizuje i pripovedačku težnju ka sveobuhvatnosti, ispitivanju različitih životnih okolnosti i isticanju centralnog motiva smrti kao ishoda u svakoj od njih. Roman obiluje i upečatljivim scenama porodičnih odnosa, koje ne pružaju utočište već u kojima svako vodi svoju tragičnu bitku. Misao koja lebdi nad ovim stranicama jeste ta da reči imaju moć, da je pisanje suprotstavljeno tami, pa nimalo slučajno u jednom od narativnih tokova i sama junakinja je spisateljica.

Kao i sve vredne knjige, delo Dženi Erpenbek ne daje odgovore, ali podstiče na promišljanje o važnim temama, dirajući, dakako, i u naše emocije. I mada šire tematski gledano, priče u ovom romanu ne donose mnogo novog, svevremenim motivima autorka je pristupila na originalan i stvaralački ubedljiv način. Roman „Noć bez svitanja“ zaslužuje vašu pažnju, obuzeće vas već prvim svojim stranicama.“

Pripremila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz