Kultura

KNjIGA ZA VIKEND: PREDLOG DANKE JEČMENICE

Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže Danka Ječmenica, grafička dizajnerka. Ona je odabrala roman „Sloboda“ Džonatana Frenzena. 

Danka Ječmenica
Danka Ječmenica

„Roman „Sloboda“ Džonatana Frenzena zbog svog obima svakako ne spada u knjige koje se mogu pročitati za jedan vikend, pa bi bilo primerenije da je preporučim vašim čitaocima za neki malo duži odmor, ali sam sigurna da, ko god bude otpočeo čitanje, knjigu neće ispuštati iz ruku.

„Sloboda“ je porodična saga u kojoj Frenzen ispisuje istoriju bračnog para Berglund. Istovremeno je angažovani i ljubavni roman, ali i svojevrsna socijalna studija američkog društva druge polovine 20. veka do današnjih dana. Glavna junakinja, Peti Berglund, naročito je detaljno opisana, te zbog toga i činjenice da smo gotovo vršnjakinje i da mi je bliska većina Frenzenovih knjiženo – muzičkih referenci, roman sam doživela kao američku verziju Ane Karenjine, moje generacije.

Frenzen piše inteligentano, introspektivano, na momente duhovito, sklon je psihologiziranju više nego fantaziranju ili ispoljavanju sopstvenog neobičnog i samosvojnog stila. Već sada slovi za američkog „književnog klasika“ i sem „Slobode“ njegov prethodni roman „Korekcije“, a i poslednji „Purity“, spadaju u dela koja su istovremeno odlično primljena od strane čitalaca i književne kritike“.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz