• KNjIGA ZA VIKEND: PREDLOG ALEKSANDRE IDVORJAN

    Čitajte uz pomoć sagovornika portala „Zrenjaninski“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Ove nedelje čitaocima portala „Zrenjaninski“ knjigu predlaže Aleksandra Idvorjan, master profesor srpske književnosti i jezika. Ona je odabrala roman „Ruski prozor“ Dragana Velikića.

    Aleksandra Idvorjan
    Aleksandra Idvorjan

    „Mada je sada, kada je reč o književnom stvaralaštvu Dragana Velikića, u žiži interesovanja roman „Islednik“, nagrađen Kočićevim perom, Vitalovom i NIN-ovom nagradom za 2015. godinu, svojom bih preporukom želela da skrenem pažnju na Velikićev „Ruski prozor“ koji je NIN-ovu nagradu dobio 2007. godine.

    Zajedničko za oba romana jeste autorovo nastojanje da sagleda prošlost, ono već dogođeno ili propušteno. U „Ruskom prozoru“, koji se sastoji iz tri asimetrična poglavlja (Zapisi iz života malograđanina, Vozovi, Neke druge priče), prisutna je autorova težnja za uspostavljanjem određenog saglasja prošlosti i budućnosti. Tačnije, on svojim junacima dopušta da istovremeno žive sve svoje mogućnosti održavanjem kontakata s odlomcima propuštenih prošlosti. Šta to, zapravo, znači? To znači da je Dragan Velikić u „Ruskom prozoru“ svojim junacima (i čitalačkoj publici) stvorio zaseban svet sastavljen od mnogobrojnih prilika i sudbina koje se iznova mogu sagledavati, odživljavati – svet od kojeg se može bežati, ali koji nužno jeste susretanje sa bezmerjem onog što je ostalo nedogođeno, što je ostalo propušteno.

    Ako u romanu autor predočava da je problem sveta baš to što svega ima previše, i da stoga postoji samo jedan kraj – gledanje na svet kao na magacin, onda možemo zaključiti da zagledanjem u „Ruski prozor“, zagledanjem u živote zaista neobičnih junaka, uspevamo da se zagledamo i u prozor vlastite prošlosti, odnosno u mnogobrojnost naših potencijalnih prošlosti. Roman je idealan za one koji će biti smeli da prihvate „da je svet nepregledan pano“; „da nas određuju naizgled nevažne stvari“; „da i dekor pravi priču“ i „da je promena jedina konstanta“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura