Kultura

KNJIGA ZA VIKEND: Nova preporuka učenice Marije Delić

Marija Delić
Marija Delić

Oktobar u vreme kada je Sajam knjiga sve bliži. Ova rubrika dobro dođe svima koji prave spiskove pred odlazak u Beograd na sajam. Ove nedelje preporučujemo roman “Moja baka vam se izvinjava” Fredrika Bakmana, skandinavskog autora koji je čitalačku publiku osvojio knjigom “Čovek po imenu Uve” ali i ovom koju vam predstavljamo. O Bakmanovom delu za portal je pisala Marija Delić, učenica.

 

“Ovo je priča o maloj Elsi koja još nije napunila osam godina i o njenoj baki. Veoma je neobičan odnos između unuke i bake – to nije onaj odnos sa kojim smo navikli da se susrećemo. Elsa nema drugare, svakodnevno doživljava maltretiranje u školi jer se ne uklapa u društvo, i zbog tog maltretiranja ima velike strahove i noćne more. Odlična je u trčanju jer beži od nasilne dece.

 

Elsina baka se, u nečijim očima, ponaša nevaspitano jer je sklona izazivanju problema i ponaša se neobično za svoje godine. Čini ono što joj je volja i ne zanima je šta drugi misle. Ali baka neizmerno voli svoju unuku i od svega lošeg što joj se dešava je štiti tako što izmišlja ceo svet bajki u kojima su svi drugačiji i posebni.

 

Na početku se čini da su sve te priče izmišljene ali čitajući knjigu shvatamo da su to pažljivo smišljene priče. Baka nakon svoje smrti Elsi ostavlja pisma u kojima se izvinjava ljudima, Elsa će raznositi ta pisma i to će zasigurno biti najveća avantura ikada za nju.

 

U kakvu avanturu se Elsa zaputila otkrićete čitanjem knjige i nećete se pokajati! Knjiga nas uči o prihvatanju osoba drugačijih od nas, da nije sramota biti različit, kao i da svako od nas ima svoju priču i da nije sve uvek onako kako nam se čini da jeste.”

 

Priredila: Aleksandra Idvorjan

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM