• KNJIGA ZA VIKEND: NOVA PREPORUKA GORDANE SVILENGAĆIN

    Ove nedelje stiže neobično predstavljanje podjednako neobične knjige Fredrika Bakmana „Čovek po imenu Uve“. Roman je mesecima vodeći na top-listama, a Gordana Svilengaćin, profesorka srpskog jezika i književnosti, pokušala je da sazna da li je knjiga koju preporučuje pravo štivo i za naše čitaoce.     „Da napravimo jedan kratak test. Pročitajte sledeće tvrdnje i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: NOVA PREPORUKA GORDANE SVILENGAĆIN

    Ove nedelje stiže neobično predstavljanje podjednako neobične knjige Fredrika Bakmana „Čovek po imenu Uve“. Roman je mesecima vodeći na top-listama, a Gordana Svilengaćin, profesorka srpskog jezika i književnosti, pokušala je da sazna da li je knjiga koju preporučuje pravo štivo i za naše čitaoce.

     

    gordan-svilengaćin
    Gordana Svilengaćin

     

    „Da napravimo jedan kratak test. Pročitajte sledeće tvrdnje i odgovorite na njih sa da ili ne, u zavisnosti od toga koliko se slažete sa navedenim.

     

    1. Često imate utisak da sa svetom oko vas nešto nije u redu.

     

    2. Najčešće ne razumete šta prodavci kompjuterske opreme žele da vam kažu.

     

    3. Ubeđeni ste da ovaj svet ide dođavola.

     

    4. Pravila su smišljena kako bi svet bio uređeno mesto.

     

    5. Smatrate da je važnije da su stvari korisne nego lepe.

     

    6. Najbolji način da proverite u kakvom je stanju neki predmet jeste da ga šutnete.

     

    7. (Nove) komšije su pravi daveži.

     

    8. Nije vam jasno kako se neko ko ne ume da vozi unazad uopšte probija kroz život.

     

    9. Hrana se ne baca. Iz principa.

     

    10. Smatrate da ljudi uvek trpaju nos tamo gde mu nije mesto.

     

    Ako ste na 7 ili više tvrdnji odgovorili sa da, molimo Vas, proverite – da Vi možda niste čovek po imenu Uve? Jer, Uve zna kako bi svet trebalo da funkcioniše, ali je istovremeno bolno svestan da njegova logika ne vredi u vremenu tridesetjednogodišnjih kicoša u uskim pantalonama, koji rade sa računarima i ne piju običnu kafu.

     

    Ako ste pak na većinu datih tvrdnji odgovorili sa ne, što pre pribavite svoj primerak romana „Čovek po imenu Uve“ i počnite sa čitanjem. Kladimo se da ćete se do kraja romana ipak složiti sa Uveom u većini stvari.

     

    Autor romana o namćoru koji ima veliko srce i dirljivu životnu priču „Čovek po imenu Uve“ je Fredrik Bakman (1981), švedski novinar i bloger. O uspehu ovog romana, objavljenog 2012. godine, najbolje svedoče podaci da je za nepunih šest godina postojanja preveden na četrdeset jezika i da ne silazi sa lista najprodavanijih knjiga. Ako ste ipak ljubitelj kinematografije pre nego pisane reči, ne očajavajte: 2017. godine je po ovom romanu snimljen i istoimeni film.

     

    Ukoliko Vas još nismo ubedili da pročitate ovo remek-delo savremene književnosti, ako ste sumnjičavi i nepoverljivi, moramo Vas zamoliti da ponovo proverite – da niste Vi sami čovek po imenu Uve.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura