• KNJIGA ZA VIKEND: Književna preporuka Maje Drobnjak

    U slučaju da vreme letnjih odmora za ljubitelje knjiga podrazumeva posezanje za kraćim tekstovima, možda su priče Džona Čivera odličan izbor za julsku sparinu. Čivera nazivaju američkim Čehovom, vrsnim realistom koji je stvarao u XX veku, a Maja Drobnjak je za naš portal u kratkim crtama predstavila svoj utisak o njegovom stvaralaštvu.   „Odabrane priče“ […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Književna preporuka Maje Drobnjak

    U slučaju da vreme letnjih odmora za ljubitelje knjiga podrazumeva posezanje za kraćim tekstovima, možda su priče Džona Čivera odličan izbor za julsku sparinu. Čivera nazivaju američkim Čehovom, vrsnim realistom koji je stvarao u XX veku, a Maja Drobnjak je za naš portal u kratkim crtama predstavila svoj utisak o njegovom stvaralaštvu.

     

    „Odabrane priče“ Džona Čivera deo su Lagunine edicije Amerikana, koja prikazuje američki način života i njihove vrednosti. U okviru ove edicije objavljeni su i sledeći naslovi: „Rakova obratnica“ Henrija Milera, „Probna faza“ Tomasa Pinčona, „Beži, Zeko, beži“ Džona Apdajka, „Koža“ Kurcija Malapartea, „Amerika“ Franca Kafke, „Američki psiho“ Breta Istona Elisa i „Simpatizer“ Vijeta Tana Nujena.

     

    Čiverova knjiga sadrži 27 priča. Svaka priča oslikava, kroz prosečnu američku porodicu, život, navike i snove više srednje klase u jednom gradu u Americi, četrdesetih godina XX veka.

     

    Čiver prikazuje njihova uređena predgrađa, otmene kuće i zabave, ali i male pukotine koje brižljivo kriju.

     

    Neke priče su duhovite, neke tužne, ali na kraju svake nas dočeka iskren, ogoljen pojedinac, svestan jaza između svojih želja i stvarnosti. Priče koje se mogu odigrati u bilo koje vreme na bilo kom mestu, gde su akteri ljudi pored kojih svaki dan prolazimo.

     

    Čitajući Čiverove priče, osećate se pomalo kao voajer i uživate u tome.“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura