Kultura YTOP

KNJIGA ZA VIKEND: KNJIŽEVNA PREPORUKA DANIJELE GRČKI

Danijela Grčki

Vikend pred vama možete posvetiti čitanju. Možda vas zainteresuje neobična knjiga „Divlji labud“ Majkla Kaningema, koju je odabrala Danijela Grčki, diplomirani komparatista filolog.

Danijela Grčki

„Knjiga „Divlji labud“ sastoji se od jedanaest savremenih bajki. Majkl Kaningem raščlanjuje detinjstvo i pokazuje metamorfozu kroz koju ono prolazi kako bi postalo realnost u svom punom, morbidnom sjaju. Susrećemo se opet, oči u oči, sa dragim nam likovima koji su nas oblikovali, kako bi nas sad demolirali. Ivica i Marica su par razmaženih klinaca psihopata, njihova veštica je beznadežna matora lujka, Snežanin princ je nekrofil, a Džek je napasuljeni, kukavički, gramzivi mamin sinak.

Naši izvanredni likovi su svedeni na puku ljudskost, običnost. Upoznajte ih iznova kao što poznajete svoje prijatelje, majke, doktore, ljude s pijace, dakle, kao tek standardne ljude u neverovatnim životnim situacijama.

Kaningem stvara svet bajki za odrasle u kom je bajkovito zapravo prepuno mana, a savršenstvo stvar iluzije i razlog patnje. Ovo bajke jesu, ali ne za romantične, ne za one zaljubljive prirode, ne za idealiste. Ako želite da odrastete, ako želite neočekivani pogled na drevne priče, usudite se i pročitajte knjigu „Divlji labud“ profesora kreativnog pisanja na Jejlu, Majkla Kaningema.“

Pripremila: Aleksandra Idvorjan

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz