• KNJIGA ZA VIKEND: Književna preporuka bibliotekarke Tanje Ćirić

    Preporuka koju smo vam pripremili za ovu nedelju, u okviru rubrike „Knjiga za vikend„, služi se satirom kao književnim postupkom. Reč je o knjizi Ivana Jankovića „Kata Nesiba i komentari“. O njoj je, za naš portal, pisala Tanja Ćirić, bibliotekarka.   „U ovo otužno vreme kad se istorija razvlači i konzumira gore nego kakva javna […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Književna preporuka bibliotekarke Tanje Ćirić

    Preporuka koju smo vam pripremili za ovu nedelju, u okviru rubrike Knjiga za vikend, služi se satirom kao književnim postupkom. Reč je o knjizi Ivana Jankovića „Kata Nesiba i komentari“. O njoj je, za naš portal, pisala Tanja Ćirić, bibliotekarka.

     

    „U ovo otužno vreme kad se istorija razvlači i konzumira gore nego kakva javna radnica, kad je dohvate oni nečasni kvazimoralisti, nema ništa veselije nego naići na knjigu poput knjige Ivana Jankovića „Kata Nesiba i komentari“. Takođe, u ove sleđene i sluđene dane, nema ništa što toplije preporučujem kao književno štivo. Ništa ne greje kao dobar posprdan ton i satira, kao subverzija.

     

    „Kata Nesiba i komentari“ knjiga je o životu javne radnice, bludnice, Kate Nesibe, i njenim koleginicama, kolegama i klijentima, o pandurima i zakonima. To je knjiga o društvu Srbije u 19. veku, koja pričajući o prostituciji u ovom periodu pruža široku sliku političkog i kulturnog života u Srbiji. Zaodenuta u ruho istoriografske studije, priča koju plete Janković nam predstavlja najrazličitije likove i svakojake sudbine anonimnih, običnih ljudi. Fokusirana je na njihove svakidašnje živote. Bez heroja, bez velikana, bez mitova. Ova knjiga ruga se onom preterano ozbiljnom licu istorije koje viri iz udžbenika i pretenduje na Istinu. Izvrće strogost mitomanske opijenosti velikanima i beskrajno je zabavna ukoliko vam je dojadilo krivotvorenje istorije.

     

    Pomalo je gorak odgovor na pitanja koje ova knjiga nameće čitaocu. Koliko smo od tog 19. veka postali otvorenije društvo? Koliko smo tolerantnije, koliko manje licemerno? Koliko smo odmakli od toga da od svega što ima veze sa seksom pravimo tabu temu. Janković i sam u više navrata očajno uzvikuje „O, licemerja!“. I to odzvanja. Utisak koji imate dok čitate o sudbini Kate Nesibe (čije ime prevedeno sa arapskog znači plemenita), nije ništa drugačiji nego onaj koji, uz jezu koja vam se penje uz kičmu, imate dok čitate Disovu pesmu „Naši dani“ (koju, takođe, najtoplije preporučujem) ili neku Domanovićevu pripovetku (koju – god, izaberite!).

     

    Ova knjiga je toliko jedinstvena u našoj književnosti

     

    Knjiga „Kata Nesiba i komentari“, u izdanju Fabrike knjiga, nastala je, kako u jednom intervjuu priča Janković, tako što je pisac, inače sociolog, pravnik, advokat i dugogodišnji borac protiv smrtne kazne, pričao svojim prijateljima, svakog četvrtka, tokom ručka u kafani, šta je zanimljivo otkrio rekonstruišući život Kate Nesibe. Na nju je nabasao istražujući arhivsku građu, uglavnom sudska dokumenta iz tog vremena. Njegov prijatelj, slikar i grafičar Veljko Mihajlović, kako kaže Janković, bio je među najglasnijima koji su ga nagovarali da te priče smesti u knjigu. Zato je i bilo logično da baš on knjigu ilustruje, dopiše je i uobliči slikom.

     

    Da ne dužimo već oduženo, čitajte ovu knjigu. Toliko je jedinstvena u našoj književnosti, i već je sama ta osobenost, uz humor Jankovića i Mihajlovića, dovoljan razlog da je uzmete u ruke. Naći ćete je na policama naše Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura