• KNJIGA ZA VIKEND: Julija Dukić preporučuje našim čitaocima

    Zimski dani nikako da prođu, pa se mnogima ne izlazi napolje. A, ukoliko već vreme provodite kod kuće, prava je prilika da nešto pročitate. Ovog puta, u okviru redovne rubrike „Knjiga za vikend“, Julija Dukić našim čitaocima preporučuje „Nikadođiju“ Nila Gejmena.   „Ponekad mislim da je od preporuke dobre knjige, bolja preporuka dobrog pisca.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA ZA VIKEND: Julija Dukić preporučuje našim čitaocima

    Zimski dani nikako da prođu, pa se mnogima ne izlazi napolje. A, ukoliko već vreme provodite kod kuće, prava je prilika da nešto pročitate. Ovog puta, u okviru redovne rubrike „Knjiga za vikend“, Julija Dukić našim čitaocima preporučuje „Nikadođiju“ Nila Gejmena.

     

    „Ponekad mislim da je od preporuke dobre knjige, bolja preporuka dobrog pisca.

     

    Nakon magičnog odrastanja uz Hari Potera, verovala sam da više neću pronaći drugi svet u kome mogu da živim.

     

    A onda sam upoznala književnu planetu „Nikadođiju“, i Nila Gejmena.

     

    Ako se niste susreli do sada sa Gejmenom i njegovom maštom, potrebno je za početak da kažete sebi: „Moje najveće očekivanje je, da ne očekujem ništa!“, a zatim da dozvolite da vam se desi sve.

     

    Gejmen vam pokazuje svetove i otvara vrata

     

    Nil Gejmen je pisac koji veruje da je važno da se ne zaboravi moć priča, i zašto one uopšte postoje. I da se čarolija dobre priče, koja vas omađija i koja okreće stranice knjige u vašim rukama, sastoji od pet magičnih reči: „… i šta se onda dogodilo?“

     

    Gejmen je upravo to, pripovedač. On vam pokazuje svetove i otvara vrata, ali vam ne govori kuda da idete i šta treba da vidite kad jednom uđete. Gejmen nije formalni pisac, nego suštinski, ali je upravo njegova forma ono što ga izdvaja u moru sličnih njemu. Ume da ispriča priču.

     

    Nil Gejmen je pisac koji vam ne poklanja novi svet. On je ključ koji vodi do onog koji već postoji u vama, i do koga je trebalo pronaći pravi put. Gejmen reprodukuje vašu maštu, i kroz svoje priča oslikava emocije od kojih ste satkani, tako da ćete neretko biti ostavljeni sami sa sobom, bez kraja i zaključka, a ako se to i desi, nemojte prerano da zaključujete. Jer, ono po čemu je Gejmen svojstven, rečeno njegovim rečima u priči „Zvezdana prašina“ – „morate verovati, inače se nikada neće dogoditi“.

     

    Za kraj ću vam poželeti srećan put, i javite mi – šta se dalje dogodilo!“

     

    Priredila: Aleksandra Idvorjan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura