Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga „Sabor junaka“ posvećena srpskim precima i oslobodiocima

sabor junaka

U utorak, 11. juna, od 12 časova, u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ biće održana promocija knjige „Sabor junaka: preci, naši oslobodioci iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka“. Knjigu je priredio Petar Žebeljan, a objavila izdavačka kuća „Laguna“.

 

Knjigu će predstaviti Petar Žebeljan, priređivač, i Milan Radaković, Miodrag Cvetić i dr Jovan Janjić, istoričari.

 

– Srbija je mala zemlja u kojoj su živeli veliki ljudi. Sećanja na njih čuvaju se u dragocenim pisanim dokumentima i književnim delima. Ali i u bogatom narodnom stvaralaštvu, posebno u epskim pesmama. Međutim, generacije koje dolaze sve ređe posežu za tim izvorima. A oni nam pružaju dragocen nauk o tome kako kroz život valja uspravno ići i svojim delanjem biti odgovoran prema onima koji uz nas stasavaju ili će doći posle nas. Otuda knjiga „Sabor junaka“ – ističe Petar Žebeljan.

 

Pročitajte još: Predavanje o Milanu Konjoviću i njegovom boravku u koloniji Ečka

 

Knjiga je namenjena mladima, ali i svima koji požele da saznaju ponešto iz naše bogate i burne prošlosti, pre svega iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. U njoj se nalaze priče o slavnim ličnostima, ali i onim manje poznatim, čija nas dela ispunjavaju divljenjem. U knjizi ima uzvišenih primera junaštva i primera gostoljublja, istinoljublja, velikodušnosti, milosrđa. Ima i umnih reči nepismenih seljaka, zaboravljenih narodnih običaja i mnogo iskustvom stečene mudrosti.

 

U pričama, anegdotama, sećanjima, u predanjima i legendama, istorijskim spisima i pesmama, saznaćemo ko su bili i kakvi su bili ti naši preci. Kakvo je bilo vreme i kakve su bile prilike u kojima su živele ličnosti čija dela nikada nećemo zaboraviti.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz