Kultura Vesti Zrenjanin

Knjiga “Sabor junaka” posvećena srpskim precima i oslobodiocima

sabor junaka

U utorak, 11. juna, od 12 časova, u velikoj sali Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće održana promocija knjige “Sabor junaka: preci, naši oslobodioci iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka”. Knjigu je priredio Petar Žebeljan, a objavila izdavačka kuća “Laguna”.

 

Knjigu će predstaviti Petar Žebeljan, priređivač, i Milan Radaković, Miodrag Cvetić i dr Jovan Janjić, istoričari.

 

– Srbija je mala zemlja u kojoj su živeli veliki ljudi. Sećanja na njih čuvaju se u dragocenim pisanim dokumentima i književnim delima. Ali i u bogatom narodnom stvaralaštvu, posebno u epskim pesmama. Međutim, generacije koje dolaze sve ređe posežu za tim izvorima. A oni nam pružaju dragocen nauk o tome kako kroz život valja uspravno ići i svojim delanjem biti odgovoran prema onima koji uz nas stasavaju ili će doći posle nas. Otuda knjiga “Sabor junaka” – ističe Petar Žebeljan.

 

Pročitajte još: Predavanje o Milanu Konjoviću i njegovom boravku u koloniji Ečka

 

Knjiga je namenjena mladima, ali i svima koji požele da saznaju ponešto iz naše bogate i burne prošlosti, pre svega iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka. U njoj se nalaze priče o slavnim ličnostima, ali i onim manje poznatim, čija nas dela ispunjavaju divljenjem. U knjizi ima uzvišenih primera junaštva i primera gostoljublja, istinoljublja, velikodušnosti, milosrđa. Ima i umnih reči nepismenih seljaka, zaboravljenih narodnih običaja i mnogo iskustvom stečene mudrosti.

 

U pričama, anegdotama, sećanjima, u predanjima i legendama, istorijskim spisima i pesmama, saznaćemo ko su bili i kakvi su bili ti naši preci. Kakvo je bilo vreme i kakve su bile prilike u kojima su živele ličnosti čija dela nikada nećemo zaboraviti.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM