• KNJIGA “ALEKSANDAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ” PRED ZRENJANINCIMA

    ZRENJANIN – Promocija knjiige koja, jednostavno, nosi samo ime velikog vladara “ Aleksandar Prvi Karađorđević”, u baroknoj sali Gradske kuće protekla je u superlativima autoru, dramskom piscu Radoslavu Laletu Pavloviću, i njegovom trudu pretočenom u do sada najtemeljnije oslikan knjiški portret vojskovođe Velikog rata i prve krune Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. -Ima važnih stvari […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KNJIGA “ALEKSANDAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ” PRED ZRENJANINCIMA

    ZRENJANIN – Promocija knjiige koja, jednostavno, nosi samo ime velikog vladara “ Aleksandar Prvi Karađorđević”, u baroknoj sali Gradske kuće protekla je u superlativima autoru, dramskom piscu Radoslavu Laletu Pavloviću, i njegovom trudu pretočenom u do sada najtemeljnije oslikan knjiški portret vojskovođe Velikog rata i prve krune Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

    Autor govori o svojoj knjizi
    Autor govori o svojoj knjizi

    -Ima važnih stvari i velikih istina, koje mi moramo, valjano bi bilo, da ponavljamo po sto puta, ne bi li postali svesni njihove važnosti. Tako večeras govorimo o jednoj knjizi, koja nam je nedostajala, celi vek. Mnoge važne teme ostale su u našem zaboravu, ali ako nešto budi nadu i optimizam, to je činjenica da se 100 godina od Prvog svetskog rata obeležava širom prostora na kojem živi srpski narod – rekao je u uvodnoj reči direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” Milan Bjelogrlić, koji je sa prepoznatljivim romantičarskim zanosom modelirao lepo književno veče, u kojem su se preplitali odlomci iz knjige, u interpretaciji glumca Predraga Kotura, pesme iz herojskih dana Srbije, i besede ljudi koji su doprineli da knjiga “stane” pred čitaoce, ili da joj obezbedi promociju u gradu na Begeju, kao što je to učinio narodni poslanik Mirko Krlić.

    Na promociji knjige u baroknoj sali
    Na promociji knjige u baroknoj sali

    Pa je tako Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike, kuće koja je izdavač knjige, naglasio da je ovo delo koje govori o zagubljenom identitetu, i da je Zrenjanin pravo mesto za promociju, kao grad u kojem se istorija preplitala na najneobičnije načine, i u kojem je proklamovan čuveni Bečkerečki program srpskog naroda u Austrougarskoj monarhiji.

    -Kada sam čitao ovu knjigu. kao da sam gledao ekranizaciju, što je najviši domet autora, kada čitalac njegovog dela uspe da ostvari vizualizaciju – ocenio je Kojčić, uz napomenu da je knjiga dragocen doprinos realnoj slici o uvažavanom i voljenom kralju, o Srbima i Srbiji u vremenima najtežih iskušenja, i o onima koji su nam nekada, deklarativno, bili braća, a u prvoj prilici krvnici, o dugo i sistematski skrivanoj istini i nametnutim lažima, hiljadu puta ponavljanim, obojenim u crno i crveno.

    I o hiljadu razloga zašto ovu knjigu treba imati i čitati.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura