Kultura YSLAJDER

KARIKATURISTA IZ ZRENJANINA OSVOJIO NAGRADU U DANSKOJ

Vladan Nikolić

ZRENJANIN – Zrenjaninac Vladan Nikolić osvojio je treću nagradu na konkursu za karikaturu „Niels Bugge Cartoon Award“ u danskom gradu Viborgu. Na konkursu je učestvovalo oko 500 karikaturista iz 75 zemalja sa ukupno 1.287 karikatura. Tema konkursa je bila komunikacija.

 

vladan nikolić
Vladan Nikolić

 

Ovo nije prva Vladanova nagrada, s obzirom na to da se bavi i stripom i karikaturom. Izdvajamo neke – nagrade za strip: 2001. Strip izložba Odiseja Srbija 2001. Beograd (treća nagrada); 2002. Fumetto Luzerner Comix Festival – Luzern (treća nagrada); 2003. Crtani romani šou – Zagreb (prva nagrada); 2005. Međunarodni salon stripa, SKC Beograd, diploma za najbolje ostvarenje u domenu Alternativnog strip jezika.

 

Od nagrada za karikaturu izdvajamo: 2000. Bijenale karikature – Razgrad, Bugarska (Specijalna nagrada); 2002. Međunarodna izložba karikature – Haifa, Izrael (Specijalna nagrada); 2008. Međunarodna izložba karikature „Marke“ – Beograd (Specijalna nagrada); 2014. Zlatni osmeh – Beograd (treća nagrada); 2016. Animal Cartoon/ Zlatni osmeh – Beograd (prva nagrada); 2017. Međunarodni konkurs karikature magazin Nosorog – Banja Luka (dve specijalne nagrade.

 

– Karikaturom sam počeo da se bavim krajem devedesetih. Naime, tada sam saznao da postoji veliki broj međunarodnih konkursa karikature. Motiv mi je bio da vidim mogu li uraditi karikaturu koja bi u jakoj konkurenciji karikaturista iz celog sveta bila selektovana za izložbu i koja bi se samim tim našla u katalogu. Iz drugog pokušaja sam uspeo, poštom mi je stigao luksuzni katalog karikature iz italijanskog grada Marostike sa mojom karikaturom u njemu – priča Vladan za portal zrenjaninski.com.

 

I stripom je Vladan počeo da se bavi gotovo u isto vreme.

 

– Jedan od prvih stripova koji sam uradio po scenariju Aleksandra Pavkovića dobija nagradu 2000. godine na konkursu za strip Odiseja Srbija 2001. Nedugo potom, započinjem da objavljujem kratke alternativne stripove u slovenačkoj strip reviji Stripburger, a potom i u fanzinima, revijama i strip antologijama u SAD, Češkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji… – ističe naš sagovornik.

 

Kakva je situacija sa karikaturom u Srbiji?

 

– Što se tiče situacije u sferi karikature kod nas, karikaturisti, sa izuzetkom nekolicine profesionalaca koji rade za velike novine, nemaju gde da objavljuju svoje radove. U slučajevima kada su neke novine ili magazini i voljni da objavljuju karikature, honorari su ili suviše mali, ili ih uopšte nema, tako da autorima ostaje samo satisfakcija da im je rad objavljen – napominje Vladan Nikolić.

 

U stripu je situacija slična. Zanimljiv je podatak da oko 40 domaćih autora rade za strane izdavače u Francuskoj, SAD, Belgiji, Italiji.

 

– Ja već 11 godina objavljujem strip po sopstvenom scenariju Mačak Igor u slovenačkom magazinu za decu Ciciban – dodaje Vladan.

 

Inspiraciju za nagrađenu karikaturu Vladan je pronašao u najpopularnijoj svetskoj društvenoj mreži Fejsbuk.

 

– Upotrebio sam „lajk“, jedan od simbola po kojem je Fejsbuk prepoznatljiv. Na karikaturi sam bokserima umesto bokserskih rukavica nacrtao lajk ruke. Karikatura je moje zapažanje o međusobnoj komunikaciji korisnika na Fejsbuku i ostalim društvenim mrežama. U pitanju je svojevrsna virtuelna borba sa „lajkovima“ i za „lajkove“. U svetu u kome je komunikacija svedena na brze i kratke poruke, lajkovi se razmenjuju poput udaraca koje bokseri razmenjuju u ringu – objašnjava Vladan.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz