• Kaljeva peć uvek privuče pažnju posetilaca Narodnog muzeja (Foto)

    Narodni muzej Zrenjanin redovno predstavlja neki eksponat iz svoje kolekcije, a ovih zimskih dana na red je došla kaljeva peć. Ovaj eksponat nalazi se u Zbirci primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.   U prvoj prostoriji stalne postavke nalaze se eksponati koji vremenski pripadaju periodu od kraja XIX do pete decenije XX veka. Oni imaju odlike […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kaljeva peć uvek privuče pažnju posetilaca Narodnog muzeja (Foto)

    Narodni muzej Zrenjanin redovno predstavlja neki eksponat iz svoje kolekcije, a ovih zimskih dana na red je došla kaljeva peć. Ovaj eksponat nalazi se u Zbirci primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    U prvoj prostoriji stalne postavke nalaze se eksponati koji vremenski pripadaju periodu od kraja XIX do pete decenije XX veka. Oni imaju odlike novog stila promovisanog na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. (u našoj sredini najčešće nazivanog secesija). Među njima je i jedna kaljeva peć koja uvek privuče pažnju posetilaca.

     

    „Radi se o keramičkoj peći izrađenoj krajem XIX – početkom XX veka u mestu Budweis (danas Češke Budjejovice). Peć ima odlike eklektizma i stila secesije, a dobijena je na poklon od Božice Dautović 1990. godine. Njena majka je testamentom ovaj predmet namenila Muzeju“, navode u ovoj ustanovi kulture.

     

    Peć stoji na plitkom postamentu od keramičkih pločica mrke boje. Telo peći je oslonjeno na lavljim šapama.

     

    „Oblepljena je mrkim i pločicama sa tirkiznim, četvorolisnim stilizovanim cvetovima. Ukrašena je vertikalnim brazdama, listovima i stilizacijom u obliku srca. Na vrhu su dva pokretna zabata. Vratanca su od metala sa secesijskim geometrijskim ornamentalnim ukrasom“, opisuju ovaj eksponat u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Foto dana