Foto dana Kultura

Kaljeva peć uvek privuče pažnju posetilaca Narodnog muzeja (Foto)

kaljeva peć narodni muzej zrenjanin
Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin redovno predstavlja neki eksponat iz svoje kolekcije, a ovih zimskih dana na red je došla kaljeva peć. Ovaj eksponat nalazi se u Zbirci primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

U prvoj prostoriji stalne postavke nalaze se eksponati koji vremenski pripadaju periodu od kraja XIX do pete decenije XX veka. Oni imaju odlike novog stila promovisanog na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. (u našoj sredini najčešće nazivanog secesija). Među njima je i jedna kaljeva peć koja uvek privuče pažnju posetilaca.

 

“Radi se o keramičkoj peći izrađenoj krajem XIX – početkom XX veka u mestu Budweis (danas Češke Budjejovice). Peć ima odlike eklektizma i stila secesije, a dobijena je na poklon od Božice Dautović 1990. godine. Njena majka je testamentom ovaj predmet namenila Muzeju”, navode u ovoj ustanovi kulture.

 

Peć stoji na plitkom postamentu od keramičkih pločica mrke boje. Telo peći je oslonjeno na lavljim šapama.

 

“Oblepljena je mrkim i pločicama sa tirkiznim, četvorolisnim stilizovanim cvetovima. Ukrašena je vertikalnim brazdama, listovima i stilizacijom u obliku srca. Na vrhu su dva pokretna zabata. Vratanca su od metala sa secesijskim geometrijskim ornamentalnim ukrasom”, opisuju ovaj eksponat u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM