Kultura

IZLOŽBA U MUZEJU: Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne

Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra, u 19 časova.

 

Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima.

 

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu) kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

 

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

 

Autori izložbe su viši kustos – istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos – istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija GOMEX.

 

Izložba će trajati do 15. februara sledeće godine.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz