Kultura

IZLOŽBA U MUZEJU: Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne

Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u subotu, 15. decembra, u 19 časova.

 

Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima.

 

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu) kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

 

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

 

Autori izložbe su viši kustos – istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos – istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija GOMEX.

 

Izložba će trajati do 15. februara sledeće godine.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM